Ifølge NRK legger den avtroppende regjeringen opp til å bruke 135 milliarder oljekroner i forslaget til statsbudsjett for neste år. Sjeføkonom Steinar Juel tror den påtroppende regjeringen vil kunne øke oljepengebruken fra dette nivået.

- De har nok i alle fall ti milliarder mer. Men igjen vet jeg ikke hvilke vekstbilde regjeringen har i forslaget, men ofte er det anslaget laget i august. Da kan det være grunn til å revidere det, sier Juel

Dersom oppdaterte prognoser viser at veksten blir lavere enn forslaget legger opp til, kan oljepengebruken økes uten at det påvirker utsiktene for renten og kronekursen for mye.

Oljefondet vokser raskt
Juel peker også på at oljefondet trolig blir større ved utgangen av året enn regjeringen legger opp til i budsjettet. I et brev til Høyres Jan Tore Sanner skrev Sigbjørn Johnsen tidligere i høst at budsjetett legger opp til at oljefondet vil være på 4730 milliarder kroner. Ifølge NBIM, som forvalter oljefondet, har fondets verdi allerede passert dette nivået.

- Så ser oljefondet ut til å bli enda større enn Sigbjørn antydet i brevet til Sanner, sier Juel.

Ifølge NBIM er fondet i dag på 4736 milliarder kroner.

- Regjeringens anslag for det rommet handlingsregelen gir kan derfor være foreldet, det samme kan regjeringens anslag for den økonomiske veksten i Norge. Når regjeringen Solberg overtar onsdag, vil den kaste seg over budsjettet og innen 8. november fremme for Stortinget en proposisjon med endringer. Da er det greit å kunne ha svakere vekstutsikter som unnskyldning til å bruke mer oljepenger. Fordi oljefondet også kan oppjusteres, vil finansminister Siv Jensen kanskje også kunne si at avstanden til handlingsregelen blir den samme som den Sigbjørn la opp til, og dermed er like «ansvarlig» om han, skriver Juel i morgenrapporten fra Nordea mandag.

Som ventet
Juel mener at forslaget fra de rødgrønne ligger omtrent der det har ligget de siste årene.

- Det er moderat ekspansivt. Og det er samme innretning som det har vært de siste årene.

- Og det betyr at verken rente eller krone kommer til å gå så veldig på dette?

- Nei.

LES OGSÅ:

Her er budsjettlekkasjene

<b>Sjeføkonom: De blåblå bruker «nok i alle fall 10 milliarder mer»</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.