Når Microsoft nå sansynligvis kjøper Fast Search & Transfer er dette bare siste eksempel på at norske ikt-selskaper av en viss størrelse selges ut av landet.

Les: Microsoft byr på Fast

- Vinneren tar alt

Siden 2000 har 12 slike selskaper gått til utenlandske kjøpere. Det betyr at flere store norske ikt-selskaper nå er solgt ut av landet enn det som er igjen på børsen i dag.

Den samlede salgsverdien på disse tolv er på over 60 milliarder norske kroner, ifølge Dagens Næringsliv.

Den aller største handelen er TeliaSoneras kjøp av Netcom i 2000. Det svenske teleselskapet bladde opp 22,5 millioner kroner for å sikre seg fotfeste i det norske mobilmarkedet.

Microsoft vil betale 6,6 milliarder kroner for Fast.

Utenlandske oppkjøp på over en milliard, innen it og telekom, siden 2000 ( i millioner kroner)

(Kilde Dagens Næringsliv)

Få store igjen
Når Fast forsvinner ut av landet, mister it-indeksen på Oslo Børs et av sine få selskaper som har en markedsverdi over en milliard.

Når man trekker ut Fast er det kun åtte selskaper av de 33 som inngår i it-indeksen som har en markedsverdi over en milliard, målt ut fra dagens aksjekurs.

De åtte selskapene med markedsverdi over en milliard på Oslo Børs:

Største selskap under én milliard er Mamut, med en markedsverdi på 880 millioner kroner.

Telekom-indeksen rommer kun to teleselskaper, og av disse er det bare Telenor som har en markedsverdi over en milliard. Telenor er til gjengjeldt verdsatt til 215.958 milliarder kroner.

Telio har en markedsverdi på 269 millioner kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.