Finansminister Siv Jensen (Frp) inviterer lederne for norske ungdomspartier til diskusjon om hvilke lover og regler som skal gjelde for delingsselskaper som Uber og Airbnb.

Brevet fra Jensen ble sendt ut lørdag, og møtet skal holdes fredag 22. januar.

– Ungdom er antakelig den gruppen som er mest klar for å ta denne typen tjenester i bruk. De er også den gruppen som potensielt vil utvikle nye tjenester, fordi de er født og oppvokst i den digitale verden, sier finansministeren til NTB.

Jensen varslet at regjeringen vil bruke 2016 til å sette seg grundig inn i delingsøkonomien og finne ut hvordan man skal forholde seg til den.

Hvordan de nye tjenestene skal skattlegges, og at deres fremvekst kan føre til at stadig færre arbeidstakere har faste jobber, er bare to av utfordringene.

– Jeg kommer til å legge fram mine anbefalinger til regjeringen i løpet av kort tid, sier hun.

Også statsminister Erna Solberg (H) har sine bekymringer rundt tjenester som Uber og Airbnb, men sier regjeringen verken kan eller vil forby dem.

– Må få inn skatt

Behovet for lønnsomme bedrifter som betaler skatt, gjør det nødvendig å få delingsselskapene inn i faste rammer, begrunner finansministeren.

– Vi kan ikke ha et økende antall bedrifter som faller på utsiden av det regulerte samfunnet. Forutsetningen for et velferdssamfunn er at vi får inn skatteinntekter som finansierer velferdsoppgavene våre, sier hun.

Jensen har inntrykk av at mange av bedriftene som oppstår i delingsøkonomien, føler at de står i et vakuum, fordi reguleringene ikke er tilpasset dem.

Mens enkelte aspekter ved delingsøkonomien kan være enkelt å sette i system, finnes det også store utfordringer. At mange selskaper er globale, byr på problemer.

– Da trengs det antakelig også internasjonale reguleringer for å håndtere dette bedre, sier finansministeren.

Omstridt

Delingsøkonomien var et stort tema på NHOs årskonferanse denne uken. LO ser klare utfordringer.

– En åpenbar fare er mer utrygge arbeidsvilkår. Derfor må vi finne løsninger i lag. Krav til skatt, arbeidsforhold, ansvar og sikkerhet må gjelde alle som opererer i et marked, sa LO-leder Gerd Kristiansen i sin tale.

– Dette må sees i sammenheng med arbeidslivskriminalitet generelt. Vi må fortsette kampen mot useriøse og kriminelle aktører i arbeidslivet, uten at det dermed blir for vanskelig å drive seriøst, var NHO-sjef Kristin Skogen Lunds budskap.

Skatteetaten varslet nylig at selskaper som Airbnb må innrapportere hvor mye nordmenn tjener på å leie ut boligen sin og andre tjenester.

Airbnb og tilsvarende delingstjenester har ingen form for opplysningsplikt overfor myndighetene, og skatteetaten er prisgitt at utleierne selv oppgir inntektene.

Rundt 9.000 utleieboliger i Norge er i dag annonsert gjennom Airbnb. Skattemyndighetene har ingen oversikt over hvem utleierne er eller hvor store inntekter de har.

Les også: - Det går også an å si unnskyld når du er ti år gammel

- Kinesiske selskaper må redusere gjelden

Planla å stjele Obamas hund (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DN Tv: Hard kamp om de siste eplehagene på Oslo vest
Hard kamp om de siste eplehagene på Oslo vest
I høst ble aldershjemmet Risvollen på Ris i Oslo solgt for 118 millioner kroner. Eiendomsutviklerne gjør alt de kan for å kapre de få eiendommene som ikke fortsatt ikke er bygget ut.
02:16
Publisert: