Motstanderne av Open Xml møtte mannsterke opp i regnet for å demonstrere mot Open Xml som ISO-standard.

Med litt drahjelp fra GoOpen-konferansen som ble arrangert vegg i vegg med demonstrasjonen ble det et godt oppmøte for demonstrantene.

Betydningsfulle navn innen fri programvare og åpne standarder i Norge som Steve Pepper, Håkon Wium Lie, Knut Yrvin og Geir Isene var samlet på barrikaden i norgeshistoriens andre programvaredemonstrasjon.

Tidligere leder for fagkomiteen for it i Standard Norge, Steve Pepper holdt hovedappellen. Han brente alle broer med Standard Norge etter det han mener er en skammelig behandling av Open Xmls søknad om å bli ISO-standard.

Les også: Går av i Standard-protest

- Vi er ikke her for å rakke ned på Microsoft, men fordi vi er tilhengere av åpne standarder. Vi er her ikke for å rakke ned på Open Xml, men fordi vi er mot Open Xml som ISO-standard, innledet Pepper.

Feil prosess
Hovedargumentene til demonstrantene var at Open Xml ble behandlet på feil måte i ISO-systemet. Med en behandlingstid på ett år kontra tre til fem år som er vanlig har standarden ikke fått den gjennomgangen den bør, mener motstanderne.

Les: - Prosessen var udemokratisk

Demonstrantene mener ikke det er ISO som har gjort feil ved å godkjenne Open Xml. De kunne ikke annet etter å ha fått et flertall av ja-stemmer fra medlemslandene. Men Pepper og hans likesinnede rettet sterk kritikk mot Standard Norge som etter deres mening ikke burde ha endret Norges opprinnelige «nei med kommentarer» til «ja».

Bommet på møte
Møtestedet utenfor Håndverkeren i Oslo var ikke valgt tilfeldig. Det var nemlig åsted for et møte i ISOs komite SC34 som har fått i oppgave å behandle Open Xml videre i systemet. Komiteen er en internasjonal komité med medlemmer fra hele verden som helt tilfeldig skulle møtes i Oslo i dag.

Men dessverre for demonstrantene begynte ikke ISOs møte før klokken 14:00, en time etter at demonstrantene var gått og parolene tatt ned.

En av de få komitemedlemmene som fikk med seg demonstrasjonen var Shahzad Rana, som også har vært Microsofts innleide konsulent i komitearbeidet i Standard Norge.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.