Om du på ettermiddagen 19. juli 2007 hadde plassert 100 kroner i et verdipapir som speiler utviklingen i hovedindeksen på Oslo Børs, ville du på ettermiddagen igår, mandag 21. oktober 2013, sittet igjen med 100,13 kroner.

Eksempelet viser at du med maksimalt dårlig timing - altså ved å gjøre investeringen den dagen hovedindeksen nådde forrige toppnotering - ville måttet vente seks år, tre måneder og noen dager på å få positiv avkastning.

Det har vært en lang vei tilbake til toppen.

- Naturlig
Fra sommeren 2007 til bunnen våren 2009, falt hovedindeksen på Oslo Børs 62,3 prosent. Det skulle ta nesten tre ganger så lang tid for indeksen å nå toppen igjen.

Mandag sluttnoterte hovedindeksen på nytt rekordnivå. DN.no har snakket med flere markedsaktører som gir sin vurdering av børsens ferd tilbake til toppen - og veien videre.

- Jeg trodde ikke i juli 2007 at det skulle ta over seks år å komme tilbake til samme nivå. Men med tanke på at man har hatt en statsgjeldskrise i EU, som kom i kjølvannet av boligkrisen i USA, så er det kanskje naturlig at det tok litt tid, sier meglersjef Ole Haugnes i Handelsbanken til DN.no.

<b>Meglersjefen: - Har problemer med å se den store oppsiden</b>

Lang opptur
Forvalter Gunnar Torgersen i Holbergfondene minner om at det siden bunnen i mars 2009 har vært en eneste lang opptur i aksjemarkedet. Men for mange føles det likevel ikke slik.

- Siden den gang har vi vært i et bullmarked, uten at folk har fått det med seg. Det har tikket jevnt og trutt oppover med 10-15-20 prosent i året. Men det er ikke nok til at man får følelsen av at man er i et kjempebullmarked. Det er fordi nedturen i forkant var så stor, sier forvalteren til DN.no.

<b>Forvalter - Aksjer er fortsatt upopulære</b>

- Rart
Svend Egil Larsen har i mange år drevet med aksjehandel med meget kort investeringshorisont, også kalt daytrading. Han stiller seg undrende til at børsen nå er tilbake på toppnivå.

- Det er rart at vi er tilbake til topp-plasseringer når de fleste er av den oppfatning av at virkeligheten er annerledes, sier han.

<b>Traderen: - Jeg er skeptisk til oppgangen</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.