Seks år har gått siden den forrige rekordnoteringen på Oslo Børs. Den lange veien tilbake har vært preget av en av vår tids største finanskriser.

Etter noen dramatiske år nådde markedene bunnen våren 2009. Forvalter Gunnar Torgersen i Holberg-fondene husker årene etter forrige topp som mulighetenes marked.

- På rentesiden gjorde vi noen av de beste kjøpene vi har gjort i 2008 og 2009. Når ingen vil ha risiko kan det være nyttig å tørre å tenke annerledes, sier Torgersen til DN.no.

Lang opptur
- Det er et paradoks, fordi kundene våre opplever det som den verste tiden, men det skaper ofte enorme muligheter som forvalter.

Han minner om at tiden etter bunnen i mars 2009 har vært en eneste lang opptur. Men for mange føles det likevel ikke slik.

- Siden den gang har vi vært i et bullmarked, uten at folk har fått det med seg. Det har tikket jevnt og trutt oppover med 10-15-20 prosent i året. Men det er ikke nok til at man får følelsen av at man er i et kjempebullmarked. Det er fordi nedturen i forkant var så stor, mener forvalteren.

Upopulær investering
Han mener finanskrisen har ført til at mange har valgt å holde seg unna aksjer de siste årene.

- Ja, jeg tror ikke at alle har fått med seg at det har vært så bra som det har vært siden det bunnet ut. Og selv de som følger med får ikke helt den følelsen av bullmarked siden det har tatt såpass lang tid. Får du et krakk er det 50 prosent ned på kort tid og du får mye støy rundt det. Men når du får en 100 prosents oppgang - og det skjer i løpet av så mange år - så går det litt under radaren hos en del, sier Torgersen.

Markedet preges fortsatt av denne avventende holdningen, mener han.

- Aksjer er fortsatt upopulære. Selv om du er i et bullmarked og nærmer deg all time high, så er det mange som er undervektet i aksjer. De har mye mindre aksjer enn de hadde for seks år siden. Og det er kanskje derfor man ikke har fått et kjempebullmarked. Mange investorer sitter fortsatt på sidelinjen. Det gjelder både privatpersoner og institusjonelle, sier Torgersen.

Fremdeles muligheter
Selv om vi har nådd en ny rekordnotering, mener han det fortsatt er muligheter i aksjemarkedet. Forutsetningen er imidlertid at man må være tålmodig.

- Du må være langsiktig i aksjemarkedet for å få ut den meravkastningen som ligger der. Alle studier tilsier at du kommer i mål om du har lang nok horisont. men er horisonten for kort og du i tillegg forsøker å time markedet, så er dette en vond og vanskelig greie. Da blir aksjer en kilde tilmindreavkastning. Man løper etter markedet og går inn og kjøper når det har steget mye, og så selger man gjerne når det har falt mye. Det er en klassisk psykologisk felle.

- Toget er ikke gått i den forstand at vi fortsatt tror at aksjemarkedet vil levere også i fremtiden, slik det har gjort historisk. Man får betalt til slutt, men man må kanskje sitte lenger enn man håper og tror, sier Torgersen.

LES OGSÅ:

<b>Traderen: - Jeg er skeptisk til oppgangen</b>

<b>Meglersjefen: - Har problemer med å se den store oppsiden</b>

<b>Den lange veien tilbake</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.