På fire år skal boligprisene opp ytterligere 26 prosent, viser nye prognoser lagt frem av Statistisk sentralbyrå idag.

Dermed blir det fortsatt Fire nye år med solid boligprisvekst , om enn litt lavere enn i de to siste årene. Forutsatt at tallene holder stikk, da.

- Boligprisvekst ikke en «naturlov»
- Etter nesten 20 år med så og si kontinuerlig prisvekst, og med bare en relativ beskjeden nedgang i et halvt år i forbindelse med finanskrisen, kan det tenkes at mange oppfatter vekst i boligprisene nærmest som en «naturlov». Det er det ikke, advarer analytikerne.

Årsaken til at SSBs prognoser viser en fortsatt vekst, er at fundamentale faktorer knyttet til husholdningenes økonomi ser relativt lyse ut fremover.

Det er flere faktorer som påvirker boligprisene. I modellen for norsk økonomi som SSB bruker i utarbeidingen av konjunkturrapportene, er det noen direkte og mange indirekte faktorer som påvirker prisene.

Stopper med to prosent rentehopp
En åpenbar kandidat her er renten.

De fleste boligkjøpere finansierer kjøpet ved å ta opp til dels store lån.

I en alternativ beregning forutsetter SSB at alle forhold som bestemmer den økonomiske utviklingen i Norge blir som i hovedprognosen, med unntak av en økning i pengemarkedsrenten fra og med 1. kvartal 2012 på 2 prosentpoeng i forhold til rentebanen de har i sin prognose.

Dette gir en økning i utlånsrenten for rammelån til husholdningene på 1,5 prosent i 2012, 1,9 prosent i 2013 og 2 prosent i 2014.

- En slik renteøkning vil medføre at nominelle boligpriser i 2013 og 2014 blir på om lag samme nivå som i 2011. Ser man på hvordan rentenivået i Norge har endret seg i de siste ti årene, er ikke en renteendring på 2 prosentpoeng veldig mye, poengterer tallknuserne, som for ordens skyld tilføyer at en renteøkning på 2 prosentpoeng i 1. kvartal 2012 ikke er sannsynlig.

Tvert i mot mener SSB at det fortsatt blir et behagelig rentenivå fremover, for realrenten kommer knapt til å rikke seg.

Les saken: Rentefesten fortsetter

Les også:
Fire nye år med solid boligprisvekst
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.