Kina fører en fastlagt politikk der målet er å erstatte amerikanske dollar i internasjonal handel med kinesiske yuan.

Det er de også på god vei til å lykkes med, mener oljeprofessor Øystein Noreng.

- Jeg tror kineserne har en veldig klar strategi. De er opptatt av å erstatte kull med gass og olje, sier han til DN.no.

Den nye makten
Den tidligere petroleumsøkonomi-professoren er gjest under et seminar i regi av analyseselskapet Morningstar i Oslo onsdag.

Noreng er ikke i tvil om at Kina overtar som den nye oljemakten. Men, i motsetning til USA, forfølger de ikke sine interesser ved militære midler, men med finansielle, forklarer han.

- De har mer enn nok penger, og er bekymret for skjebnen til sine dollarreserver, sier Noreng, med henvisning til at Kina er USAs største kreditor.

Vil betale i yuan
Derfor planlegger Kina også en oljebørs i Shanghai, der målet er å betale for olje i kinesiske yuan, ifølge ham.

- Den nye reservevalutaen vil ikke være euro, men yuan, sier professoren.

At Kina beskytter sine økonomiske interesser gjennom finansielle muskler fremgår tydelig i avtaler landet har med land i Midt-Østen, Sør-Amerika og Afrika.

- Handel mellom Brasil og Kina er i yuan og reais, mellom Japan og Kina er det yuan og yen, og det er kun et tidsspørsmål før Kina vil kreve det samme av Saudi-Arabia, sier Noreng.

Hjelp for olje
Oljehandelen er nært knyttet til maktforholdene i verden.

Kina erstatter USA som verdens største oljeimportør, og er allerede den største finansieringskilden for oljeproduserende land som Iran og Irak, samt er den største kjøperen av råolje fra Saudi-Arabia, påpeker Noreng.

- Kina vil sikre seg større tilganger. Hvordan gjør de det? Jo, de inngår kontrakter der de hjelper med feltutvikling, mot betaling i olje i 25 år, som i Iran, sier han.

Vil komme svært raskt
Utviklingen i Afrika, der Kina handler store mengder olje med land som Angola og Sudan, illustrerer også retningen.

- Angola kan få investeringer i kraft og infrastruktur uten å ta opp nye lån, mens Kina sier; betal i olje, sier Noreng.

Det betyr også at Kina kommer i en foretrukket posisjon som partner i utvinning av olje- og gassressurser, i tillegg til at det ikke vil være noen konkurranse i den innledende fasen, påpeker professoren.

- Vi vil trolig se fremveksten av kinesiske yuan og at Kina posisjonerer seg i Midt-Østen, Afrika, og i Sør-Amerika, og de vil styrke seg svært raskt. Dette er fremtiden, sier Noreng.

Historisk valutasamarbeid
Fremtiden banker allerede på døren.

Den europeiske sentralbanken er i ferd med å etablere en treårig valutabytte-avtale med Kinas sentralbank, ifølge The Wall Street Journal torsdag.

Samarbeidet gir ECB tilgang på inntil 350 milliarder yuan, rundt 343 milliarder kroner, mens Kinas sentralbank vil ha tilgang på 45 milliarder euro, nær 370 milliarder kroner ved dagens kurser.

Supplerer bankene
Avtalen er ment som en likviditetsreserve og for å sikre at bankene i eurosonen har fortløpende tilgang på kinesiske yuan, ifølge ECB.

ECB-styremedlem Benoît Coeuré setter ord på utviklingen i det han sier at avtalen "anerkjenner den hurtig voksende rollen til kinesiske yuan i internasjonale finansbevegelser", ifølge WSJ.

ECB har allerede tilsvarende avtaler med USA, Storbritannia, Canada og Sveits.

Les også:
<b>Økonomifesten i Vesten er slutt - for alltid</b>
Kronen raser
Norge øker fallhøyden

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.