Helge Lund var blant æresgjestene da toppsjef Rainer Seele i det tyske oljeselskapet Wintershall samlet oljeeliten til å diskutere skifergass' voksende betydning for verdens energimarkeder fredag morgen.

Oljetoppene kjenner hverandre godt fra norsk sokkel, og inngikk i fjor en tiårig avtale om gassleveranse til Tyskland og andre europeiske markeder verdt 100 milliarder kroner.

Statoil-sjefen mener i likhet med sin kollega at det europeiske gassmarkedet står overfor betydelige utfordringer hva gjelder bærekraft, pris og leveransestabilitet.

Optimalt posisjonert
- Norsk gass er optimalt posisjonert fordi vi har bygget all infrastrukteren, vi er svært nær markedet så jeg kan ikke se et scenario der norsk gass vil tape fordi vi har lavest kostnad på å betjene det nord-europeiske markedet, sa Helge Lund.

- Jeg tror det vil fortsatt være tilfelle fremover at Europa må kjempe for de marginale LNG-skipene med Asia og andre verdensregioner som også er en prismarkør, sa han.

Over tid vil også Russland måtte finne nye gassressurser, som i Arktis, til en langt høyere pris enn i dag, ifølge ham.

- Det er mye kommersielt rom å manøvrere i der for norsk gass. Det er heller ingen ulempe at vi alltid leverer, og at det ikke er noen politiske utfordringer med Norge. Faktisk tar Europa oss for gitt, og fra tid til annen kan det til og med være en utfordring for oss, sa Lund

Pålitelige leveranser
Wintershall-sjefen stilte også spørsmål ved hvor pålitelig gassleveransene ville være fra Russland, som i dag dekker en fjerdedel av behovet i Europa.

- Jeg er enig at det er et stort potensial, men om du spør kundene i det europeiske markedet så vil de svært gjerne diversifisere sine ressurser og kjøpe mer gass fra Norge, sa Seele.

Lund er heller ikke bekymret, og understreket under debatten at Norge har eksportert gass til Europa i 30 år.

I likhet med Seele mener han at den avtakende energiproduksjonen i Europa undervurderes og må erstattes.

Statoil-sjefen støttet også Seele i at Russland prioriterer sitt eget marked.

- Om man ser historisk på det, er det absolutt ingen tegn til at de går etter markedsandel, sa Lund.

Les også:

Tysk oljetopp: - Europa trenger norsk gass mer enn noensinne

Statoil-sjef Helge Lund om naturgass for kull: - Et mysterium at det ikke har skjedd tidligere

Varsler store omstillinger i oljebransjen - og Statoil

IKM-Kyllingstad: - Vi er nødt til å vurdere hva vi gjør

Derfor vraker han oljebyen Stavanger (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.