Offshoreentreprenør Aker Solutions faller kraftig Oslo Børs etter å ha lagt frem et svakere resultat enn ventet fredag.

Men, selskapet opplyser også at systemdefinisjonen på Cat B-riggen som skal bygges for Statoil har tatt lengre tid enn ventet.

Reduserer anbefaling
SEB kutter sin anbefaling på aksjen fra kjøp til hold etter dagens rapport. Kursmålet tas fra 136 til 115 kroner.

"Det var tegn til svakhet allerede i tredjekvartalsrapporten, men vi trodde da at det var forbigående og at selskapet skulle vise forbedring igjen i fjerde kvartal. Det gjorde de ikke og marginene på 8,9 prosent var klart svakere enn vårt estimat på 10,4 prosent", skriver SEB, ifølge TDN Finans.

Meglerhuset mener også at lengre tid med systemdefinisjonen på Cat-B riggen er med på å øke usikkerheten.

company:akso

"Aksjen har gitt en avkastning på rundt 100 prosent siden oktober 2011, drevet av ett godt marked og en marginforbedringsstory. Markedsutsiktene forblir bra, men marginstoryen har fått seg en, forhåpentligvis midlertidig, knekk", skriver SEB.

Holder seg i ro
Sparebank 1 Markets skriver i en oppdatering at aksjen er tynget av noe svakere resultater enn ventet samt usikkerhet rundt Cat B.

Meglerhuset ser likevel ikke noe grunn til å endre kursmål eller anbefaling.

"Ordreinngangen og ordreboken var som ventet. (..) Kontantstrømmen var sterk. (..) Utbyttet på 4,0 kroner aksjen kom inn over forventningen", skriver Sparebanken, ifølge TDN Finans.

Samtidig skriver de at kontrollkabler og prosessystemer var hoveddriverne til at resultatet kom inn under forventningene, men at også svak marginutvikling i subsea og boreteknologi skuffet.

- Nøytral rapport
Fondsfinans mener at dagens kursfall kommer som følge av Cat B-forsinkelsen, men at kursfallet er en overdrivelse.

- Selve rapporten er svak på de rapporterte tallene, men avvikene er ikke større enn de som er innenfor normale svingninger for Aker Solutions. Det var bra utbytte og redusering av netto rentebærende gjeld. I sum er selve rapporten nøytral, sier analytiker Petter Narvestad til TDN Finans.

Han mener forsinkelsene på Cat B gjør at det blir spekulasjoner rundt hele selskapets evner.

- Det som klart er negativt er forsinkelser rundt Cat B-riggen som skal til Statoil. Detaljengineeringen tar lengre tid enn planlagt. Det har oppstått tekniske utfordringer som de ikke har løst enda, noe som øker risikoen rundt prosjektet og igjen fører til spekulasjoner rundt leveringsevnen til Aker Solutions, sier Narvestad.

- Overreaksjon
Han mener at dagens kursfall er overdrevet.

- Markedsverdien er ned over tre milliarder kroner i dag, og det er en overreaksjon. (..) Vi hadde et kursmål på 145 kroner, det skal noe ned, men vi venter at vi fortsatt har en kjøpsanbefaling på aksjen etter vi har fått gått gjennom tallene grundigere,

Aker Solutions faller 10,77 prosent til 106,90 kroner. Aksjen er omsatt for 456 millioner kroner, og med det den mest omsatte aksjen på Børsen.

BAKGRUNN:
Statoil gir Aker Solutions gigantkontrakt

Les også:
Aker Solutions stuper på Børsen

Aker-ledelsen under hardt press (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.