Bruktboligstatistikken for <b>oktober</b> overrasket mange analytikermiljøer ved å male et mer negativt bilde enn ventet. Gjennomsnittsprisene falt igjen i oktober 1,5 prosent, 0,8 prosent korrigert for sesongvariasjoner. Dermed er boligprisene nå kun 1,3 prosent høyere enn for et år siden.

Mye tyder på at prisoppgangen på boliger er over for denne gang, men dette er ikke nødvendigvis dårlige nyheter for norske boligeiere.

Det understreker sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets. Han hevder utviklingen tvert i mot kan være en fordel.

- Nei, dette behøver overhodet ikke å være negativt. For mange vil dette være noe man leser om i avisen og ikke er så opptatt av ellers, sier Juel til DN.no.

Sjeføkonomen viser til at Nordea Markets mener prisfall, i tillegg til andre negative faktorer, vil tvinge Norges Bank til å kutte renten to ganger neste år. Det var i en oppdatering i forrige uke at meglerhuset presenterte de nye prognosene for utviklingen i norsk økonomi.

Selv om det ikke et én til én-forhold mellom Norges Banks styringsrente og bankenes utlånsrenter til boliglån, påvirker styringsrenten indirekte prisen bankene må betale for å finansiere sine utlån til boliglånskunder. Det kan bety at bankene følger med nedover dersom Norges Bank kutter styringsrenten, noe som ifølge Juel kan bli aktuelt til neste år.

- For de som ikke er i en situasjon hvor de skal selge, vil prisfallet derfor være positivt, sier Juel.

- Ikke varig
Heller ikke sjeføkonom Kjell Senneset i Prognosesenteret mener spådommene bør holde boligeiere våkne om nettene.

- På ingen måte, sier Senneset til DN.no.

Sjeføkonom Kjell Senneset i Prognosesenteret.
Sjeføkonom Kjell Senneset i Prognosesenteret. (Foto: Per St¿le Bugjerde)

Han legger til at også de med høy belåningsgrad på boligen kan ta det med ro. Senneset har null tro på et varig og spesielt dramatisk fall i prisene.

- Enkelte har gått ut med prognoser om et boligprisfall på 20-30 prosent. Det tror vi ikke det er rom for, sier sjeføkonomen.

- For øyeblikket faller boligprisene som følge av finansieringssituasjonen og den negative stemningen ute blant folk. Slik vil det antageligvis fortsette ut året og kanskje litt ut i resten av året, men vi tror ikke det er et varig fenomen, utdyper han.

Uenige om nivå
Dersom prisene likevel skulle komme til å falle i over et år, er Senneset overbevist om at en «rekyleffekt» raskt vil sende dem tilbake på gamle nivåer innen en tre års tid.

I forbindelse med finanskrisen falt de faktiske boligprisene 13,6 prosent fra august 2007 til bunnen ble nådd desember 2008.

Fra bunnen i 2008 til toppen i april i år steg prisene 51,2 prosent.

Kilde: EFF/Finn.no/Eiendomsverdi

At markedet vil oppleve et slikt prishopp de neste årene, er imidlertid ikke sjeføkonom Juel like sikker på.

- Boligprisene er for høye - etter vår vurdering ligger de minst 20-30 prosent for høyt. En korreksjon ned vil derfor ikke nødvendigvis etterfølges av at prisene skyter opp igjen, sier han.

Dårligere tider
Juel viser videre til at det er knyttet stor usikkerhet rundt flere forhold ved utviklingen i norsk økonomi.

At nedgangen i boligmarkedet vil ha negative ringvirkninger ellers i økonomien er bare én av årsakene.

- Veksten i folks inntekter kommer til å bli mye lavere i tiden fremover, blant annet som følge av mindre press fra oljesektoren. Samtidig vil ledigheten øke noe. Det betyr at det kan ta tid før boligprisene kommer opp igjen, mener Juel.

Ifølge Nordea Markets vil prisfallet føre til at Norges Bank kutter renten i juni og september 2014 med til sammen 0,50 prosentpoeng.

- Mange vil kunne oppleve at jobbsituasjonen er litt usikker og at lønnsveksten blir litt mindre. Det at renten samtidig kommer ned, vil derfor for mange være til stor hjelp, understreker han.

Les mer:
- Boligprisfallet gir to rentekutt neste år
- Boligmarkedet kan falle ti prosent det neste året
Boligprisfallet gjør at du får mindre boliglån

Les også på DN.no i dag:
Norske finansdirektører: Største optimisme på over to år
Asia i dag: Høy stemning i Japan
Satset 4.500 kroner - nå er han stor og rik (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.