Innkjøpssjefenes forventningsindeks, den norske PMI-indeksen, falt kraftig og overraskende fra juli til august.

Les: Sjokkfall i forventningene

Sjeføkonom Frank Jullum i Fokus Bank mener den eneste fundamentale forkl#229en som kan kaste lys over det dramatiske fallet, er oppbremsing i oljeleverandørindustrien.

Ordreinngangen falt fra 52,8 i juli til 37,9 i august.

- Det eneste området i Norge som er stort nok til at det kan få store bevegelser på så kort tid er en oppbremsing i oljesektoren, sier Jullum til Dn.no.

StatoilHydro-sjef Helge Lund bekrefter overfor DN.no at de tenker seg om to ganger før de investerer.

- I 2008 og 2009 har vi hatt et rekordhøyt investeringsnivå, med investeringer på 100 milliarder årlig. Vi vil fortsatt kjøre en offensiv strategi, men vi har kjørt hardere på kostnader, sier Lund til DN.no.

Det går ut over leverandørene.

- Vi har prioritert hardere, og det har selvsagt fått konsekvenser for bedriftene som jobber for oss, sier Lund til DN.no.

Han presiserer at han ikke kjenner til detaljene i PMI-undersøkelsen.

Les også om SSBs ferske funn: Investeringene i industrien stuper

Tar mindre risiko
Finanskrisen har helt kaldt vann i blodet på en sektor som har hatt et svært høyt investeringsnivå de siste årene.

- Det man har vært gjennom gjør at de som sitter og tar beslutninger tar mindre risko. Det har aldri vært mer offentlige penger i den globale verdensøkonomien, det har aldri vært mer gjeld. Man må være forsiktige, og finne balansen, sier han til DN.no

- Styrer ikke etter oljeprisen
Den siste tiden har oljeprisen steget, men Lund blir ikke mer risikovillig av den grunn.

Under Paretos olje- og offshoreseminar onsdag morgen sa Lund at den seneste tids oljeprisoppgang er drevet av forventninger om bedring i etterspørselen og ikke basert på nåværende fundamentale forhold. Han sa også at man skal være forberedt på volatile og mulige fallende oljepriser på kort sikt, ifølge TDN Finans.

- Markedet vil fortsatt være volatilt og vi skal være forbedret på lavere oljepriser enn det vi ser nå i det korte bildet. På lang sikt derimot er vi positive til oljeprisen, sier han.

Til DN.no sier Lund:

- Vi styrer ikke etter oljeprisen, men også vi må gjøre tilpasninger i forhold til kontantstrøm.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.