Investeringsstatistikken for industrien, bergverk og kraftforsyning for tredje kvartal viser at de samlede investeringene vil beløpe seg til i underkant av 42 milliarder kroner i år, målt i løpende priser.

Dette er 14 prosent under tilsvarende tall for 2008, opplyser Statistisk sentralbyrå (SSB) i en melding onsdaag.

Ifølge byrået er fallende investeringer i industiren årsaken til den kraftige nedgangen.

- Anslagene for 2010 antyder en flat utvikling i investeringsnivået. Svært høye tall for kraftforsyningsnæringen veier opp for en ytterligere reduksjon i industriinvesteringene, skriver SSB i meldingen.

Tidligere i dag viste norsk PMI, som måler forventningene blant norske innkjøpssjefer, en markert nedgang i forventningene til aktiviteten i industrien.

Les mer: Sjokkfall i forventningene

- Fortsatt høyt nivå
Samlede industriinvesteringer i 2009 anslås til i underkant av 24 milliarder kroner, målt i løpende priser.

Resultatet ligger 26 prosent under tilsvarende anslag gitt for 2008, men er ifølge SSB fortsatt på et høyt nivå sett i et historisk perspektiv.

Fallende investeringer i eksportrettede næringer som kjemiske råvarer og metallindustri står for om lag halvparten av nedgangen. Andre næringer med et betydelig lavere investeringsnivå i år enn i fjor er maskinindustri, metallvareindustri samt gummi, plast og mineralsk industri.

Svake konjunkturer
Sesongjustere tall for kvartalsvise utførte investeringer i industrien faller kraftig i første halvår 2009. Fra første til andre kvartal var nedgangen på hele 19 prosent.

- Utviklingen må ses i sammenheng med et unormalt høyt investeringsnivå i 2008 og er delvis et resultat av at flere store industriprosjekter er avsluttet eller inne i en avsluttende fase. I tillegg kommer en generell nedgang i investeringene som en følge av svake konjunkturer, skriver SSB i meldingen.

Les også: Derfor stuper forventningene (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.