- Trichet leverte en stor overraskelse i dag, konkluderer sjefanalytiker Anders Matzen i Nordea Markets i en fersk oppdatering.

Den europeiske sentralbanksjefen Jean-Claude Trichet sendte sjokkbølger gjennom markedet torsdag, da han på dagens rentemøte sa at det er mulig med renteøkning på det neste rentemøtet.

- Dagens beskjed fra ECB var en klar overraskelse i forhold til våre forventninger. Frem til nå hadde vi ventet at ECB ikke skulle heve renten før i september, med kvartalsvise rentehopp til et rentenivå på 2,25 prosent i 2012, skriver Nordea.

Euroen styrket seg kraftig etter uttalelsen.

- Vi ser dette som et klart signal på at den europeiske sentralbanken kommer til å sette opp renten med 0,25 prosentpoeng neste måned, mener Matzen.

En symbolsk beskjed
Trichet understreket imidlertid at en eventuell renteøkning i april ikke er begynnelsen på en serie med rentehopp.

- Vi ser på dette som en symbolsk beskjed om at sentralbanken tar inflasjonsmandatet på alvor, og at den virkelig innstrammingen ikke har begynt, mener Nordea.

Hvis oljeprisene faller tilbake til nivåene vi så før uroen i Midt-Østen, kan det hende at banken venter en stund før den setter opp rentene igjen, tror sjefanalytikeren.

- På noen måter er det ganske modig av ECB å sette opp rentene samtidig som at gjeldskrisen fortsatt ulmer. Det er imidlertid verdt å merke seg at banken har bestemt seg for å fortsette med likviditetstiltakene i andre kvartal, som er viktig for landene i eurosone-periferien, skriver Matzen.

I ferd med å miste tålmodigheten
Han tror ikke et en moderat renteoppgang kommer til å hemme den økonomiske veksten i euro-periferien, samtidig som at boomen Tyskland helt tydelig "skriker" etter innstramming.

- Sett fra et politisk perspektiv, så kan det hende at trusselen om rentehopp er et signal om at ECB er i ferd med å miste tålmodigheten med politikerne i euro-området, som drøyer med å finne en løsning på gjeldskrisen. ECB er spesielt lite fornøyd med at EU-politikerne ikke er villige til å innføre strengere regler i vekst- og stabilitetspakten, skriver Nordea.

Trichet har også argumentert for at det europeiske stabiliseringsfondet snart må ta over ECBs jobb med å kjøpe statsobligasjoner, ettersom ECB nå føler at det nærmer seg maksimalt av det banken kan kjøpe.

Les også:

- Mulig renteøkning i april

Uendret Europa-rente (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.