Den internasjonalt anerkjente økonomen Douglas Elliott mener frykten for en hard landing i Kina er overdreven.

Ifølge Elliot, som har jobbet over 20 år i ulike internasjonale investeringsbanker, undervurderer markedene størrelsen på musklene til de kinesiske myndighetene.

- Det er liten tvil om at veksten vil bli avdempet. Spørsmålet er om dette skjer plutselig og dramatisk eller sakte og moderat, sier Elliott.

- Jeg mener en hard landing i Kina er lite sannsynlig, sier han.

Myndighetenes krefter
DN.no møter den amerikanske toppøkonomen i Sparebank 1 Markets lokaler i Oslo. Her holdt han onsdag seminar om Kinas gjeldsoppbygging og landets uoversiktlige og underkapitaliserte finanssystem.

I det siste har den voksende gjelden, og da spesielt via det uregulerte gråmarkedet og gjeldsforpliktelsene til kommunene, fått mye oppmerksomhet. Ikke minst blinker varsellampene hos storbankene og eiendomsutviklere, som har stått for en betydelig del av utlånsveksten.

- Det avgjørende er om disse ubalansene er så alvorlige og så vanskelige å håndtere at det vil føre til en hard landing, sier Elliott.

Han peker på at spekulasjonene i hvorvidt Kina er på vei inn i en liten finanskrise, samt at stadig flere markedsaktører peker på bobletendenser, har ført til investorflukt fra landet.

- I den sammenheng er det viktig å merke seg at den kinesiske regjeringen både er veldig pragmatisk og veldig smart. Myndighetene har vist at de har enorme krefter til å kunne drive veksten fremover. De har vært gjennom 30 år med store utfordringer og likevel klart å oppnå svært høy vekst. Det gjør meg ganske sikker på at de også klarer å håndtere dagens utfordringer, sier han.

Skyggebankvirksomheten
Kinas skyggebanksektor har de siste årene skutt fart som en alternativ finansieringskilde for små og mellomstore bedrifter. Det offisielle banksystemet har hovedsakelig finansiert statlige virksomheter.

Utviklingen har ført til en uoversiktlige situasjon, som i dag regnes som en av de største nedsiderisikoene for både markedet og det globale makrobildet. Ettersom SMB-bedriftene har vært en viktig bidragsyter til veksten i Kinas økonomi, har imidlertid myndighetene enn så lenge sett gjennom fingrene på virksomheten.

- Det hindrer dem riktignok ikke for å agere overfor systemet dersom de ønsker det, påpeker Elliott.

Han trenger bare å minne om sommerens store bankthriller. Da kinesiske banker sto i fare for å gå tom for kontanter i juni, nektet den kinesiske sentralbanken - People’s Bank of China - først å komme dem til unnsetning. Dermed løp den korte referanserenten i det kinesiske pengemarkedet, det såkalte interbankmarkedet, nærmest løpsk i løpet av få timer.

I ettertid har handlingen blitt tolket som et planlagt grep for å begrense veksten i det finansielle systemet utenom de statlige bankene.

Viktige poenger
Sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets var onsdag svært fornøyd med å ha fått hanket inn den internasjonale økonomistjernen. Han mener amerikaneren er inne på noen svært viktige poenger.

- At vi ikke skal undervurdere det arsenalet Kina har med tanke på å drive med stimulerende politikk, har jeg selv nevnt i mine analyser, sier Syed til DN.no.

- Elliott drar dette videre og spesifiserer det på skyggebanksystemet. I mine øyne er dette noe som positivt nyansererer nedsiderisikoen, sier sjeføkonomen.

Syed støtter også Elliott når han understreker at Kinas finanssystem fortsatt er underutviklet - og at det i tiden fremover vil vokse og utvikle seg i et raskt tempo

- Når økonomien har blitt så stor og har begynt å åpne seg mer, kreves det et finanssystem som bygger opp under dette. Jeg mener at potensialet for at finanssystemet i Kina fortsatt skal kunne drive veksten i Kina er stort på oppsiden. Det er riktignok ikke uten risiko, og den største risikoen er kanskje den ekstreme gjeldsgraden og skyggebankvirksomheten, sier han.

Les også:
Kinas rikeste frykter ikke eiendomsskrell
<b>Kraftig fall i Kina-investeringer</b>
- Dette er verdens største halerisiko

Les mer på DN.no i dag:
Nytt gjeldskaos truer USA
Norwegian kan tape 1300 kroner per kunde
Saksøker DNB for usaklig oppsigelse (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.