Det norske oljeselskap meldte onsdag at det kjøper den norske virksomheten til Svenska Petroleum for 75 millioner dollar.

BAKGRUNN: Det norske kjøper Svenska Petroleum

Analytikerne er samstemte om at det er et godt kjøp.

Swedbank er tydelig på at eiendelene kjøpes til en rabatt både i forhold til Swedbanks verdsettelse og i forhold til Det norskes markedsverdsettelse, og at transaksjonen ikke endrer synet på at Det norske er fullfinansiert frem til produksjonsstart på Johan Sverdrup, gitt oljepriser ned til 50 dollar fatet og bedring i kontantstrømmen på fire kroner per aksje i 2016.

Kjøpet innebærer en økning i Det norskes reserver på 105 millioner fat oljeekvivalenter, noe som gir en pris pr fat på rundt 0,72 dollar pr fat, påpeker Swedbank.

Pareto fremhever at transaksjonen gjør at Det norske kan realisere skattebesparelser på 130 millioner kroner i 2015, noe som gjør at prisen for eiendelene egentlig er rundt 60 millioner dollar. Hensynstatt dette, får man en pris pr fat på rundt 0,57 dollar.

Les også: - Vi har godt rom for å gjøre dette kjøpet

Pareto-analytikerne støtter opp om Det norskes egne uttalelser om at eiendelene passer godt inn i porteføljen og at kjøpet er enkelt å finansiere, samtidig som det understrekes at prisen er attraktiv både i forhold til Paretos egen verdsettelse og i forhold til prisen på Ithaca Norway-salget tidligere i år.

Handelsbanken Capital Markets er også klar på at verdsettelsen er lav, og vektlegger viktigheten av den positive skatteeffekten i år.

I tillegg påpeker meglerhuset at skatteeffekten av de ventede investeringene i eiendelene vil motvirke skattekostnaden fra produksjonen på Johan Sverdrup, selv om den samlede effekten er vanskelig å anslå per i dag.

 

Les også: Gigantkjøp på norsk sokkel

- Vi må unngå at folk tar opp for mye lån og havner i gjeldsfella

Så mye kan din bolig stige eller falle i verdi de neste tre årene

 

Se også:

Slik fungerer Apple Watch:

Slik fungerer Apple Watch
En kort gjennomgang av noen funksjoner.
02:57
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.