Kjell Inge Røkkes Aker er gjennom oljeselskapet Det norske sterkt eksponert mot gigantfunnet Johan Sverdrup, som ventes forlenge gullalderen på sokkelen.

Nå hevder han at utvinningsgraden fra feltet kan bli høyere enn 70 prosent, fremgår det av hans årlige brev til Aker-aksjonærene.

- Om 70 prosent utvinningsfaktor er for lavt eller høyt vil de lærde strides. Jeg er teknologioptimist. Dette kombinert med den høye reservoarkvaliteten i feltet, tror jeg potensialet vil være mer enn 70 prosent utvinningsfaktor. Som de sier: «Time will tell», sier Røkke.

Røkke presiserer at en høyere utvinningsfaktor vil kreve investeringer i nye brønner, teknologi og utstyr, og at det er svært lønnsomme fat det snakkes om.

Han påpeker imidlertid at selv om dette er veldig lønnsomme fat vil disse fatene bli tillagt lav verdi i en kontantstrømanalyse fordi produksjonen kommer sent i feltets levetid.

Statoil som er operatør, legger til grunn at Johan Sverdrup skal produsere olje i 50 år fra feltets oppstart sent i 2019.

Med en utvinningsfaktor på 60 prosent gir en samlet produksjon på 2,4 milliarder fat, påpeker styrelederen.

- Med en oljepris på 100 dollar per fat og dagens kronekurs, vil feltet kunne gi en inntektsstrøm på nærmere 1500 milliarder kroner, og selvsagt vesentlig mer hvis man tror at oljeprisen i all hovedsak vil trende med inflasjonen, sier han.

Dersom utvinningsfaktorenstiger til 70 prosent, vil feltet kunne øke reservene med ytterligere 400 millioner fat, tilsvarende 240 milliarder kroner, mener Røkke.

Olje står for over halvparten av Akers investeringer og verdier. Røkke understreker at oljebransjen er for de tålmodige, og at eierskapet i Det norske vil være varig.

- Olje er for de langsiktige, og ikke for de utålmodige. Jeg blir tålmodig når jeg setter meg ned og regner på hva som er verdien av Det norske, og hva som venter av den potensielle pengestrømmen fremover. Johan Sverdrup vil være grunnbjelken i selskapet i mange tiår fremover, sier Røkke.

Les også:
- Kristian har bestått svenneprøven med glans
 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.