Det norske oljeselskap meldte i dag at det kjøper Premier Oils norske virksomhet for 120 millioner dollar, eller litt mer enn en milliard norske kroner. Med på kjøpet får Røkkes Det norske fordeler som tilsammen er nesten like mye verdt:

  • Fremførbart underskudd i Premiers norske felt.
  • Ikke-avskrevne skattebalanser, og
  • Leterefusjon - en ordning der Staten betaler selskap uten produksjon for å lete etter olje og gass.

Aksjeanalytiker Teodor Sveen-Nilsen i Swedbank tror det er skattefordelen som er motivet for kjøpet.

-Jeg tror ikke det er sånn at Det norske er ekstremt positiv til hverken Vette eller Frøy, det tviler jeg på. Det er nok det fremførbare skatteunderskuddet, som kan brukes ganske umiddelbart, som er hovedmotivasjonen her, sier Sveen-Nilsen.

Swedbank-analytikeren estimerer at Det norske ikke vil være i skatteposisjon før andre eller tredje kvartal 2017, samtidig som han understreker at dette er avhengig av oljeprisutviklingen.

Les også historien om da Det norske kjøpte Marathon Oil Norge for 12,6 milliarder kroner i Prosjekt Twist.

Ikke så mange igjen

Fordelen vil i praksis bety at Det norske trolig ikke vil betale noe skatt før i 2016, ifølge kredittanalytiker Lars Kirkeby i Nordea Markets.

-Det er en kjensgjerning at produksjonen faller på norsk sokkel, samtidig som kostnadene stiger. Uavhengig av prisbildet i dag, blir jo oljen dyrere, ettersom det blir mindre og mindre olje igjen i feltene. De store internasjonale aktørene har jo trukket seg ut over lang tid fordi de ikke ser noe poeng med å drive produksjon hvor volumet ikke rettferdiggjør kostnadene. Da er det ikke så mange aktører igjen. Det norske er et av få selskaper som både har produksjon og finansielle muskler, understreker han.

Kirkeby bemerker at Det norske har mer utbytte av skattereglene enn selgerne, Premier Oil, har. Han mener det er naturlig at det nettopp er Det norske som er den mest aktive kjøperen på norsk sokkel.

-Samlet vurdering

Kommunikasjonsdirektør Rolf Jarle Brøske i Det norske oljeselskap vil ikke være med på at det bare er skatt det dreier seg om med dagens oppkjøp.

-Vi gjør en samlet vurdering. Det er først og fremst eierandelene som er det interessante for oss. Vi mener det er eiendelene som passer godt inn i vår øvrige portefølje. Det er ulike elementer som inngår når vi vurderer hvilket bud vi skal legge inn, men det er klart at vi mener vi har gjort et godt kjøp til riktig pris, sier Brøske til DN.

Når skatteeffektene av transaksjonen vil kunne realiseres, avhenger av hvor raskt kjøpet kan gjennomføres, opplyser Brøske.

Les også:

Det norske med milliardoppkjøp

Det norske kjøper Svenska Petroleum  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.