Detaljhandelstallene for februar viser at den svake trenden fortsetter.

-Dette var på den svake siden av det vi hadde regnet med. Det underbygger at det er en svak trend i forbruket for tiden og at starten på året har vær litt svakere enn vi hadde tenkt oss, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets til TDN Finans.

Foreløpig tall for detaljomsetningen viser at den sesongjusterte volumindeksen for detaljhandel eksklusive motorvogner falt med 0,5 prosent på månedsbasis i februar.

Lavere enn konsensus

Seniorøkonom Marius Hov i Handelsbanken Capital Markets sier at tallene var i tråd med deres forventninger, men litt svakere enn konsensus.

-Vi har ikke noen detaljert oversikt over hva Norges Bank venter fra måned til måned, men vi har regnet oss frem til at de venter noe kvartalsvis vekst i år. Farten i detaljomsetningen i første kvartal er negativ så langt, og det tyder på at vi ligger litt under Norges Banks prognose, sier Hov til TDN Finans.

Når man ser på utviklingen i nasjonalregnskapstallene har det vært en svak utvikling i varekonsumet en stund, men utviklingen i tjenestekonsumet har vært sterkere, ifølge Aamdal i DNB Markets.

-Norges Bank har et forsiktig anslag på forbruksveksten i år, og dagens tall trenger ikke rokke ved det bildet, sier Aamdal.

Volatile tall

Både Aamdal og Hov presiserer at detaljhandelstallene er volatile.

-Trenden i detaljomsetningen er flat i beste fall, og kanskje litt negativ. Det har vært bildet siden i fjor sommer, og det er en forlengelse av en svak trend vi har sett en god stund, sier Hov.

Danske Bank Markets mener at trenden er sidelengs siden i fjor sommer.

Selv om dette langt fra er noen forbruksfest er utviklingen betydelig bedre enn forbrukertilliten har indikert. Det er ikke kollaps i privatforbruket, tvert imot vil det gi et positivt, om enn svakt, bidrag til BNP-veksten også i første kvartal», skriver sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank Markets i en oppdatering.

Mer om detaljhandelstallene:
- Det er klart bekymringsfullt
Nedgang i detaljhandelen  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.