Det konkluderer et team av forskere fra Norge og England i en EU-finansiert studie, som nylig er publisert i de internasjonale forskningstidsskriftene FACEB Journal og PLoS ONE.

40 prosent av kvinner og 20 prosent av europeiske menn over 50 år er i risikogruppen for benskjørhet.

Nøkkel-molekyl
Cluet er Zic1, et lite reguleringsmolekyl i en type benceller som er innelåst i små hulrom i benet.

- Hadde det ikke vært for Zic1, hadde ikke skihoppernes rygger tålt nedslag på over 100 meter, sier professor Kaare Gautvik ved Oslo universitetssykehus.

- De spesielle bencellene hvor Zic1 befinner seg kalles osteocytter. De er lokalisert like ved cellenes overflate. Når Zic1 stimuleres fører det til aktivering av vedlikeholds-, reparasjons- og oppbyggingsprosesser i osteocyttene, slik at benet blir sterkere. Ved jevnlig trening bygges denne hæren av molekyler opp og bidrar i sin tur til at reparasjonsprosessene går raskere og at benstrukturen blir forsterket. Sterkere ben tåler større belastning og reduserer risiko for brudd, sier Gautvik.

Treing hjelper
Forskningsresultatene viser at det er viktig å bruke skjelettet så mye som mulig gjennom hele livet.

- Mye kan gjøres med trening, og det virker selv om du er 70 år. Med trening og mosjon fyller du opp "benbanken", sier Kaare Gautvik til DN.no

Daglige spaserturer på en halvtime kan være nok til å forebygge benskjørheten.

- Uten trening og fysisk aktivitet blir skjelettet mindre sterkt, og risikoen for å utvikle benskjørhet, eller osteoporose, øker, sier Gautvik, som har jobbet med denne studien i 15 år.

Årlig er det 7000 lårhalsbrudd i Norge.



Les også Finn formen i terrenget (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les flere treningssaker på DN Aktiv

Gå til Flytsonen