I København strømmer medlemmene til byens skiklubb, og salget av rulleski går så det suser.

– Før var det maraton og triatlon som gjaldt. Nå vil danskene gå langløp på ski, fastslår Jakob Ghisler, skifrelst danske med en bachelor i langrenn og formannsverv i København skiklubb.

Over en dobbeltside slo den danske finans- og næringslivsavisen Børsen forrige uke et solid slag for langrenn, en idrettsgren som ifølge avisen slår alle andre mosjonsformer når det gjelder effektiv utholdenhetstrening.

– Vasaloppet, Marcialonga eller et av de andre store turløpene er målet for stadig flere, forteller Ghisler.

 

Løypeforholdene de to siste sesongene har vært glimrende i Danmark, faktisk så bra at en gjeng som skulle til Lillehammer for å trene til Vasaloppet ble hjemme og trente i Gribskov nord for København.

– Det var knapt snø på Lillehammer, men masse i Gribskov, så da dro vi dit i stedet. Det har aldri skjedd før. Det var faktisk nordmenn som vurderte å dra til Danmark for å trene, hevder Ghisler som er utdannet ved Norges idrettshøgskole og blant annet har fartstid som skitrener for Fossum IF.

Drømmer om dansk seier
Gode snøforhold i 2010 og 2011 til tross, danskene innser at treningen i hjemlandet fortrinnsvis må foregå på rulleski. Dansker med ambisjoner om å kaste seg på langløpskarusellen anbefales å investere i et betydelig antall treningstimer på asfalt, gjerne introdusert av et kurs gjennom en av skiklubbene.

– Vi har jo utrolig gode forhold for rulleski, sier Ghisler.

– Vi har gode sykkelveier, det er rett og fint og flott å trene til Vasaloppet. Du trenger ikke mye kondisjon heller, ler han.

Brattere utfordringer, som Birkebeinerrennet, som sies å kreve mer både teknisk og kondisjonsmessig, er foreløpig mindre populært enn flatere langløp med hovedvekt på staking.

– Vasaloppet er det største, men Birken er nok det neste, i likhet med Jizerska i Tsjekkia, franske La Transjurenne og Dolomitenlauf.

Han tror likevel ikke Petter Northug & co. har så mye å frykte fra danskene med det første.

– Det blir nok ingen dansk olympisk mester, men det er ikke usannsynlig at vi kan få en Vasalopp-mester en gang.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.



Les også:

Mageøvelsene som virker aller best

- For mye kos på treningssentre



Les flere treningssaker på DN Aktiv

Kom i form med DN Aktivklubb