Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Kristian Ridder-Nielsen/Dagens Næringsliv
Kristian Ridder-Nielsen/Dagens Næringsliv les mer

Trening

Tror på Vasalopp-topp

Strålende forhold for rulleski og økende interesse for langrenn skal gjøre danskene til livsfarlige turrennløpere.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

I København strømmer medlemmene til byens skiklubb, og salget av rulleski går så det suser.

– Før var det maraton og triatlon som gjaldt. Nå vil danskene gå langløp på ski, fastslår Jakob Ghisler, skifrelst danske med en bachelor i langrenn og formannsverv i København skiklubb.

Over en dobbeltside slo den danske finans- og næringslivsavisen Børsen forrige uke et solid slag for langrenn, en idrettsgren som ifølge avisen slår alle andre mosjonsformer når det gjelder effektiv utholdenhetstrening.

– Vasaloppet, Marcialonga eller et av de andre store turløpene er målet for stadig flere, forteller Ghisler.

 

Løypeforholdene de to siste sesongene har vært glimrende i Danmark, faktisk så bra at en gjeng som skulle til Lillehammer for å trene til Vasaloppet ble hjemme og trente i Gribskov nord for København.

– Det var knapt snø på Lillehammer, men masse i Gribskov, så da dro vi dit i stedet. Det har aldri skjedd før. Det var faktisk nordmenn som vurderte å dra til Danmark for å trene, hevder Ghisler som er utdannet ved Norges idrettshøgskole og blant annet har fartstid som skitrener for Fossum IF.

Drømmer om dansk seier
Gode snøforhold i 2010 og 2011 til tross, danskene innser at treningen i hjemlandet fortrinnsvis må foregå på rulleski. Dansker med ambisjoner om å kaste seg på langløpskarusellen anbefales å investere i et betydelig antall treningstimer på asfalt, gjerne introdusert av et kurs gjennom en av skiklubbene.

– Vi har jo utrolig gode forhold for rulleski, sier Ghisler.

– Vi har gode sykkelveier, det er rett og fint og flott å trene til Vasaloppet. Du trenger ikke mye kondisjon heller, ler han.

Brattere utfordringer, som Birkebeinerrennet, som sies å kreve mer både teknisk og kondisjonsmessig, er foreløpig mindre populært enn flatere langløp med hovedvekt på staking.

– Vasaloppet er det største, men Birken er nok det neste, i likhet med Jizerska i Tsjekkia, franske La Transjurenne og Dolomitenlauf.

Han tror likevel ikke Petter Northug & co. har så mye å frykte fra danskene med det første.

– Det blir nok ingen dansk olympisk mester, men det er ikke usannsynlig at vi kan få en Vasalopp-mester en gang.Les også:

Mageøvelsene som virker aller best

- For mye kos på treningssentreLes flere treningssaker på DN Aktiv

Kom i form med DN Aktivklubb

Aktiv Trening
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.