- Man bør være forsiktig med å få i seg større doser antioksidanter i forbindelse med trening, sier idrettsfysiolog Gøran Paulsen til DN Aktiv.

I en pågående studie på antioksidanter og trening skal teamet hans se nærmere på de positive og negative effektene av å innta antioksidanter. Paulsen holdt under NIH fitness convention i helgen foredrag om emnet. Han innledet med å referer til internasjonale studier som har vist markante forskjeller.

- Én studie viser at gruppen som fikk store doser C (1000 mg daglig)- og E-vitaminer (400 mg) før trening, ikke hadde samme respons i muskelvevet som gruppen som fikk placebo, forteller Paulsen.

Stressreaksjoner
Forkl#229en mener han ligger i at det under trening oppstår ulike former for stressreaksjoner i cellene. Antioksidanter hemmer slike reaksjoner og man kan få mindre effekt av trening.

 

Tidligere studier har også vist at forsøkskaniner som har fått placebo har større framgang i maksimalt oksygenopptak enn gruppen som har fått store doser antioksidanter.

Motsatt hos eldre
- Men det har også blitt gjort en studie på eldre og styrketrening som har vist motsatt effekt. Over en periode på et halvt år ble to grupper satt opp mot hverandre. Den ene gruppen som ikke fikk tilskudd, hadde ingen muskelvekst, mens gruppen som fikk tilskudd av antioksidanter i snitt gikk opp 1,5 kilo i muskelstyrke, forteller Paulsen.

I prosjektet han selv leder ses det på effekter både på styrke- og utholdenhetstrening.

- Vi deler inn i to grupper. En får 1000 mg c-vitamin og 235 mg E-vitamin sammen med mat før trening.

Tilbakegang i kraft
De foreløpige resultatene viser ingen forskjeller i muskelvekst for styrketreningsgruppen, men at det kan virke som antioksidanter er negativt for kraften i muskelen.

- Det er litt underlig. Man forventer jo at når man får mer muskler så blir man sterkere, men her har altså gruppen som har fått tilskudd av antioksidanter heller fått tilbakegang i maks styrke.

Hypotesen er at begge grupper får muskelvekst, men at forholdene for å generer kraft blir dårligere for gruppen som har fått tilskudd.

Hold deg til frukt og grønt
Til DN Aktiv sier Paulsen at mye tyder på at det under tøffe treningsperioder kan være lurt med tilskudd av antioksidanter. Men det sikreste er å holde seg unna større doser.

- Og så må det påpekes at antioksidanter gjennom frukt og grønt bare er bra, men det er de større dosene utenom man bør styre unna, sier Paulsen



Les også om den store intervalldebatten fra NIH



Les flere treningssaker på DN Aktiv

- Dette er bedre enn intervaller

Finn den rette treningspulsen

Kom i form med DN Aktivklubb (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.