Den norske kronen har rast i verdi mot flere av de store valutaene denne uken. Euroen har blant annet blitt rundt 25 øre dyrere bare siden tirsdag denne uken.

Og mot alle de viktigste valutaene som Norge handler med, målt ved den importveide kronekursen I44, er kronen nå på det svakeste nivået siden desember 2010.

Svake tall
- Det som har vært overraskende er størrelsen på kronesvekkelsen, og særlig den markante svekkelsen etter tirsdagens svake BNP-tall for norsk økonomi, skriver seniorøkonom Kyrre Aamdal i morgenrapporten DNB Markets fredag

Tirsdag falt kronen umiddelbart rundt ti øre mot euro etter at veksten i norsk fastlandsøkonomi i årets andre kvartal ble betydelig svakere enn markedet ventet.

- I rentemarkedene var det lite reaksjoner på de samme tallene. Utslagene skyldes nok at likviditeten i kronemarkedet er svekket. Dessuten ser det ut til at utenlandske banker og også ikke-finansielle selskaper, reduserer posisjonene sine i kroner. Med et slikt skift ut av kroner vil kronen svekke seg over tid. Når det så dukker opp svake norske tall, vil det være få kronekjøpere og kursutslagene kan bli store,

Kroneras
Senere i uken har fallet mot euro bare blitt forsterket. Onsdag falt kronen ytterligere 13 øre og torsdag falt den med tre nye øre. Fredag styrkes kronen noe og en euro koster i skrivende stund 8,13 kroner.

Svenske kroner har også blitt markert dyrere denne uken. Svenskekronen er nå på det dyreste nivået siden mars 2004. 100 svenske handles nå til 93,37 norske kroner.

- Det var ingen spesielle nyheter for norsk økonomi igår som skulle trekke kronen svakere, men brudd av tekniske nivåer kan ha vært en forkl#229. At kronen har svekket seg over de siste månedene synes rimelig i lys av svakere vekst i Norge og at eurosonen nå ser ut til å være på bedringens vei, dog sakte. Norges Bank satte også tonen allerede i mars, men særlig i juni, med å senke rentebanen markert og indikere mulighet for rentekutt. Utlendingene ser ut til å ha reduserte posisjonene i statsobligasjoner, men holder posisjonen i aksjemarkedet, skriver Aamdal.

Tror på comeback
Onsdag la DNB Markets frem nye prognoser for blant annet utviklingen i valutamarkedet. Ifølge prognosen venter meglerhuset at kronen skal gå litt sterkere igjen i tiden som kommer. DNB Markets tror euroen blir rundt 40 øre billigere i løpet av de neste tre månedene.

- Selv om vi ikke vil utelukke videre kronesvekkelse, venter vi at kronen snart vil kunne hente seg noe inn mot euro. Inflasjonen tok seg opp i juli og vi tror nivået vil bli bekreftet i august. Det vil kunne bidra til å løfte inflasjonsutsiktene og dermed rentebanen. Vi venter også at ECB vil senke utlånsrenten ytterligere. Det vil også være positivt for kronen. Det viktigste er nok likevel at vi tror svekkelsen av kronen har vært overdrevet, og vi tror derfor at kronen vil reversere noe av den bevegelsen fremover, skriver Aamdal i rapporten fra meglerhuset fredag.

Valutakursene fredag formiddag:

  • En euro handles til 8,13 kroner
  • En dollar handles til 6,09 kroner
  • 100 svenske kroner handles til 93,15 kroner

DNBs prognose

Kilde: DNB Markets' «Økonomiske utsikter 2/2013»

LES MER:

<b>Sterke tall løftet euroen</b>

Høyeste svenskekrone på ni år

Oppsiktsvekkende sterke tall fra Sverige

Kronen raser: Euroen ble ti øre dyrere i løpet av minutter (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.