Overraskende svak utvikling i norsk økonomi førte til et umiddelbart og massivt fall for den norske kronen tirsdag formiddag.

Svak vekst
Like etter at Statistisk sentralbyrå la frem veksttallene for andre kvartal falt kronen rundt ti øre mot euro. Mens euroen før tallet ble kjent ble handlet for rundt 7,89 kroner steg prisen til i overkant av åtte kroner etter offentliggjøringen.

Norsk fastlandsøkonomi vokste med moderate 0,2 prosent fra første til andre kvartal i år, langt mer moderat en forventningen om en vekst på 0,6 prosent som estimater innhentet av TDN Finans viste.

I tillegg til kroneraset falt også rentene som måler forventningene om den videre utviklingen i pengemarkedsrentene, de såkalte FRA-ene, falt etter at bnp-tallet ble kjent.

- Kronen falt ti øre helt umiddelbart når tallene kom og FRA-ene har trukket noen punkter nedover også. Nå kommer fort diskusjonen om et rentekutt opp igjen etter at den har vært fraværende en stund, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets til DN.no.

Les også: - Ikke tvil om at det skaper mer usikkerhet

Tror ikke på kutt
Aamdal tror imidlertid ikke at Norges Bank vil være særlig komfortabel med å kutte kutte renten i september, blant annet på bakgrunn av at nettopp kronen har vært svakere enn ventet gjennom sommeren.

- Hvis vi ikke hadde fått noen overraskelser på inflasjon og på krone, så ville bnp-tallene vært en klar indikasjon på rentekutt. Nå tror jeg de ikke vil være så komfortable med å kutte renten når inflasjonen ligger godt under en prosentenhet fra målet og kronen har svekket seg såpass mye, sier Aamdal.

I en oppdatering fra DNB Markets skriver likevel meglerhusets valutaanalytiker Magne Østnor at «dette tallet åpner imidlertid igjen for et kutt i september».

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets har imidlertid ingen tro på noe kutt i september. Han også viser til svakere krone og sterkere inflasjon enn ventet.

- Kronen trekker bildet den andre veien enn BNP-tallene. At dette gjør at kronen vil trekke svak fremover, tilsier det en høyere rentebane, sier han, og legger til:

- Men hovedbildet er at kronen har vært på den svake siden av Norges Banks anslag, og det tilsier en oppjustering av rentebanen. Det, sammen med inflasjonstallene, gjør at jeg ikke tror at det svake BNP-tallet er nok til å endre det bildet.

Bredt fall
Kronen svekket seg også markert mot flere av de andre store valutaene tirsdag formiddag:

  • Mot dollar falt kronen fra rundt 5,92 til 5,99 etter at bnp-tallene ble kjent. I skrivende stund koster en dollar 5,97 kroner.
  • Mot pundet falt kronen mer enn 12 øre etter at tallene ble kjent. I skrivende stund koster et pund 9,36 kroner.
  • Svenskekronen har også blitt dyrere iløpet av formiddagen. 100 svenske koster i skrivende stund 91,73 norske, mens prisen lå på i underkant av 90,80 tidligere på dagen tirsdag.
  • Sjekk flere valutakurser i DN Finans

LES MER:

Norge går svakere enn ventet

- Ikke tvil om at det skaper mer usikkerhet

LES OGSÅ:

Stormens øye er rett over Asia:- Det kan bli alvorlig

Bratt nedtur i Asia

Raset fortsetter: - Nå faller rupi tilsynelatende ukontrollert (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.