Oslo Børs endte opp med knapp margin på ukens første handelsdag, men tirsdag bar det rett ned fra start. Åtte av de ti mest omsatte aksjene trekker hovedindeksen ned.

DNB-aksjen endte som nest mest omsatt. Aksjen falt til slutt 2,6 prosent til 75,70 kroner.

company:DNB

Både JP Morgan og Nordea melder tirsdag morgen at de nedgraderer DNB-aksjen. JP Morgan nedgraderer aksjen fra overvekt til nøytral, og kutter kursmålet fra 93 til 85 kroner.

Nordea anbefaler nå å selge aksjen, og kutter kursmålet fra 80 til 75 kroner.

Mandag ba Credit Suisse sine kunder om å være forsiktige med å satse penger på DNB-aksjen, fordi Credit Suisse ser en risiko for at netto renteinntekter kan bli lavere enn DNB har guidet.

Les: Ber kundene være forsiktige med DNB

I en oppdatering på bank-aksjer fra Pareto mandag advares kundene om at DNB trolig er blant bankene som må ty til en ny runde med egenkapitalemisjoner for å dekke opp for de strengere kapitalkravene fra myndighetene.

Finansdirektør Bjørn Erik Næss i DNB går imidlertid langt i å avvise at det er aktuelt med en emisjon.

«En egenkapitalemisjon nå vil kunne gi et negativt signal og redusere prisingen av en banks egenkapital betydelig. Et slikt tiltak vil kunne oppfattes som om banken har hittil ukjente problemer, og det kan skade bankens omdømme både i egenkapitalmarkedet og i innlånsmarkedene. Derfor vil norske banker trolig velge å møte strengere reguleringer med i hovedsak å stramme inn på utlån til de engasjementene som er mest kapitalkrevende,» skrev Næss i et leserinnlegg i DN på lørdag.

Støttetiltak i Japan
Natt til tirsdag meldte den japanske sentralbanken at de tar ganske store grep for å få fart i den japanske økonomien.

De asiatiske børsene reagerte ulikt på meldingen om at blant annet inflasjonsmålet heves fra 1-2 prosent. Banken mener at målet nås ved tilnærmet null i rente, samt et ubegrenset kjøp av ulike aktiva klasser så lenge banken ser at handlingene er fruktbare. BOJ vil kjøpe for 145 milliarder dollar hver måned fra januar 2014. Dette inkluderer to billioner yen i statsobligasjoner samt 10 billioner i sertifikater.

Les: Japan-børsen fortsetter ned

Sentralbanken lanserte disse nye tiltakene for å skape vekst i økonomien etter sterkt press fra Japans nye statsminister, Shinzo Abe.

Håpet er å redde Japan ut av landets tredje resesjon på fem år.

Oljeprisene stiger
Oljekontraktene trakk oppover etter at de japanske tiltakene ble kjent, men falt senere tilbake. Et fat Nordsjøolje med levering i mars handles til 111,63 dollar fatet, ned 0,09 dollar.

Statoil-aksjen endte ned 0,4 prosent til 143,00 kroner, ned 0,4 prosent.

Tror tyske forventninger skyter i været
Klokken 11 ble den tyske ZEW-indeksen offentliggjort.

Som ventet viste den at fremtidstroen er blitt langt sterkere hos de tyske ekspertene.

Les: Tyskerne mener de er over det verste Indeksen steg kraftig fra november til desember, og fortsette å gjøre et stort hopp i riktig retning i januar.

Det kan tyde på at den tyske økonomien har passert bunnen.

Arbeidet med finansskatt går videre
Tirsdag møtes i tillegg alle finansministrene i EU i Brussel og er ventet å gi sin godkjenning til at Tyskland, Frankrike og ni andre euroland starter forberedelsene til å innføre en skatt på finansielle transaksjoner.

Ellers er det få makronyheter på kalenderen i dag.

Hovedindeksen på Oslo Børs falt 0,58 prosent til 465,25 poeng. Aksjene som inngår i indeksen ble omsatt for 2,5 milliarder kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.