Torsdag sier finansminister Siv Jensen at hun ikke vil endre i retningslinjene for utlån til bolig. I et svarbrev til Finansdepartementet understreker Jensen riktignok at det er viktig at bankene har fleksibilitet, og skal gi lån ut fra kundenes individuelle evne til å betjene lån.

DNB-sjef Rune Bjerke, som samme dag la frem et knallsterkt resultat for fjorårets siste kvartal mottar nyheten med glede.

- Dette kan kanskje føre til at bankenes vurdering av lånekundene blir litt mer individorientert. Det er positivt, sier Bjerke til DN.no.

Tilsynelatende strenge
Bjerke understreker at bankene har mulighet til å gjøre individuelle vurderinger også under gjeldene retningslinjer, noe han mener bankene er mer enn i stand til å gjøre på en forsvarlig måte.

- Samtidig har vi retningslinjer som tilsynelatende virker strenge. Da er det kanskje noen som er litt for fastbundet i ordlyden eller tallene i retningslinjene, sier Bjerke.

Både Finans Norge og Eiendomsmeglerforetakenes forening mener Jensens svar til Finanstilsynet innebærer at det for mange nå blir lettere å få boliglån. Bjerke tror imidlertid ikke finansministerens syn vil ha noen stor betydning for utviklingen i norsk økonomi.

- Dette vil ha forholdsvis liten effekt i makro, men kanskje litt mer i mikro med tanke på hvordan kunden blir møtt, sier Bjerke.

- Kan være nok
I brevet gjorde Jensen det også klart at det kan være forsvarlig å gi boliglån til låntakere med en egenkapital ned mot 10 prosent dersom låntakeren har tilfredsstillende betjeningsevne, har vist at de kan spare og beskytter seg mot renteøkning gjennom å binde renten.

Egenkapitalkravet er i dag på 15 prosent i retningslinjene.

- For enkelte kunder kan 10 prosent i egenkapital være mer enn nok. For enkelte kunder kan det være tilstrekkelig å tåle en renteoppgang på fire prosent, understreker Bjerke.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank Norge er ikke så sikker på at dette er gladnytt for førstegangsetablererne.

- Dette er en bløff om ny fleksibilitet. Hvis man tar dette bokstavelig, kan dette umulig fremstå som en oppmykning av kravene til egenkapital, sier Andreassen til DN.no.

Les hele saken: - Kan umulig fremstå som en oppmykning av egenkapitalkravet

Les mer: - Egenkapital til bolig på 10% kan være forsvarlig

Les også: Knalltall fra DNB (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.