DNO-aksjen steg nær 12 prosent fredag etter at Den amerikanske sentralbankens generøse lettelsestiltak løftet verdensmarkedene.

At sentrale irakiske myndigheter og kurdiske myndigheter (KRG) skal ha blitt enige om betaling for oljeeksporten fra kurdiske Nord-Irak (Kurdistan) er imidlertid det som trekker DNO høyere enn markedet, ifølge ekspertene.

Analytiker Anders Holte i ABG Sundal Collier mener meldingene er meget gode nyheter og tror nå at betalingen vi komme på plass.

- Dette er meget gode nyheter, sier han til TDN Finans.

Etter hva analytikeren forstår er Irak villige til å bla opp til de utenlandske selskapene i Kurdistan i henhold til avtalene deres med KRG.

- Store oljeselskaper har kommet inn og presset på. DNO har nylig reforhandlet kontrakten sin med KRG, noe som kan tyde på at de visste at dette ville komme, sier han.

This time it's different
Det er ikke første gang at DNO-aksjen har rykket til på nyheter omkring betaling fra Kurdistan. ABG-analytikeren mener imidlertid at de siste meldingene fra Bagdad skiller seg fra tidligere.

- Tidligere var det snakk om betaling av cost oil, men nå skal entitlement betales. Betingelsen er at produksjonen økes etter at pengene er mottatt. Mye er nå opp til KRG og operatørene. Samtidig er det tidlig, og må godkjennes av myndighetene på tirsdag. Men det er en bra indikasjon og kommer på et veldig riktig tidspunkt for DNO, sier Holte.

Analytikeren anslår at DNO kan være verdt opp mot 20 kroner aksjen med eksportbetalingen på plass.

- Gitt at eksportbetalingen kommer på plass og at DNO får markedspris for oljen vil de få en ebitda på rundt en milliard kroner i kvartalet, sier han.

Mener markedet tviler
Analytiker Trond Omdal i Arctic Securities mener også at dagens meldinger er positivt, men at markedet ikke tror helt på dem.

- Det kan hende at det kommer ny betaling, men det er ikke bekreftet. Det er for så vidt et gjennombrudd om de har kommet til endelig enighet. KRG har kommet i langt bedre forhandlingsposisjon den seneste tiden med en rekke store selskaper i regionen og byggingen av ny oljerørledning som kan muliggjøre direkteeksport til Tyrkia, sier Omdal til TDN Finans.

Ville ha steget mer
Han mener at markedet fortsatt er skeptisk til at eksportbetaling nå kommer på plass, og at aksjen ville ha steget mye mer dersom det ble ansett som sikkert.

Omdal mener at aksjen kan være verdt «helt opp mot 40 kroner» aksjen dersom betalingsmekanismen kommer på plass og reservene oppjusteres.

- Vi tror at Tawke-feltet kan være rundt dobbelt så stort som DNO har i ressursanslaget sitt, sier Omdal.

DNO endte opp 11,73 prosent til 10,00 kroner, omsatt for 204 millioner kroner.

Les også:
<b>Resultatskrell som varslet for DNO</b>

Regnskapsendringer tynger DNO-tall


<b>DNO gjenopptar produksjon på West Bukha</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.