I en børsmelding mandag skriver DNO International at selskapet bryter alle bånd med tidligere styreformann Berge Gerdt Larsen.

DNO har terminert leieavtaler av eiendom eid av selskaper kontrollert av Berge Gerdt Larsen og har også besluttet å ikke lenger betale advokatutgifter for Larsen-kontrollerte selskaper.

"I de siste dusin årene har nær 100 millioner kroner blitt betalt av DNO til Larsen-tilknyttede selskaper som konsulenthonorarer, leie, administrative tjenester, advokatutgifter og andre utbetalinger. DNO har tidligere fakturert og vil fortsette å søke refusjon for alle advokatkostnader som er pådratt selskapet og dets aksjonærer på vegne av Larsen-tilknyttede selskaper", skriver DNO i børsmeldingen.

Vil hjelpe myndighetene
DNO har nå også terminert sin konsultentavtale med Larsens Petrolia Drilling og samtidig solgt sin eierandel i selskapet. DNO har også avsluttet en avtale med Larsen-selskapet IOR Ltd som har brakt Berge Gerdt Larsens selskap 4 millioner kroner i inntekter årlig.

DNO vil heller ikke lenge hjelpe Berge Gerdt Larsen i de tre skattesakene han har gående mot norske myndigheter. DNO-sjef Helge Eide har tidligere vitnet til fordel for Berge Gerdt Larsen i skattetvistene mot myndighetene, men det er det nå slutt på. Nå vil DNO heller hjelpe myndighetene med å belyse Berge Gerdt Larsens rolle i skattesakene. "Selskapet er blitt enige om å samarbeide fullt med myndighetene i deres granskinger", skriver DNO i børsmeldingen.

- Ikke verdiskapende
- Vi ønsker ikke å bidra til en eventuelt personkamp mellom Berge Gerdt Larsen og Bijan, sier styreleder i Petrolia Kjetil Forland til DN.no, og sikter til RAKs mann og styreformann i DNO. Bijan Mossavar-Rahman

- DNOs statement får stå for deres regning. Det viktigste er om RAK-lisensene er verdiskapende for DNOs aksjonærer. Vi mener tvert om at det ikke er verdiskapende. Noe ytterligere utover det blir det ikke riktig å kommentere, sier Forland til DN.no.

Bakgrunn
Tidligere styreformann Berge Gerdt Larsen og DNO har tidligere hatt et nært forhold, men etter at RAK ble største aksjonær i selskapet er det isfronter mellom de to partene. De siste ukene har konflikten eskalert i forkant av den planlagte ekstraordinære generalforsamlingen i DNO 1. november der fusjonen med RAK skal avgjøres.

Først krevde Berge Gerdt Larsen gransking av avtalen mellom DNO og RAK i tillegg til at han krevde valg av nye styremedlemmer i DNO.

<b>Krever full gransking av DNO</b>

I et brev sendt alle DNOs aksjonærer fredag, ba DNO-sjef Helge Eide om støtte til RAK-fusjonen.

Eide skriver brev til DNO-aksjonærene

Men allerede lørdag kom svaret fra Berge Gerdt Larsen. Han sendte et eget brev til DNO-aksjonærene hvor han igjen oppfordrer til å stemme mot fusjonen. Ifølge Gerdt Larsen vil den foreslåtte fusjonen ikke skape merverdi for aksjonærene. "Tvert imot vil fusjonen være verdiødeleggende for oss aksjonærer", skriver han i brevet. Gerdt Larsen beskriver RAK-lisensene som risikofylte på grunn av usikkert ressursgrunnlag, at de krever betydelige investeringer samt at innfusjoneringen av RAKs lisenser vil svekke DNOs muligheter til å ta ut utbytte, skriver DN mandag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.