Donald Trump truer med å reversere frihandelsavtaler og kutte forsvarssamarbeid dersom han får nøklene til Det hvite hus.

– I begynnelsen sa folk «Han er morsom», men nå begynner de å bli bekymret. Hva vil skje hvis Trump vinner? sier professor Masatoshi Honda ved Kinjo University til Financial Times.

Trump er favoritt til å vinne fire av fem nominasjonsvalg tirsdag, deriblant nøkkelstaten Florida. Det kan gjøre ham vanskelig å stoppe før partiets nominasjonsmøte i juli.

Redd for handelsavtalen

Japan er særlig bekymret for angrepene fra Trump og andre presidentkandidater på Trans-Pacific Partnership, en handelsavtale som er viktig for statsminister Shinzo Abe og andre ledere i Stillehavsregionen.

Men Trumps fremmedfiendtlige og nedlatende uttalelser om andre land skaper også kraftige reaksjoner. Utenlandske diplomater skal i økende grad uttrykke misnøye med Trump overfor amerikanske myndigheter, melder nyhetsbyrået Reuters. Utsendinger fra blant annet India, Sør-Korea, Japan og Mexico skal ha tatt opp saken i private samtaler med amerikanske diplomater. Dette er ifølge nyhetsbyrået «høyst uvanlig».

Fremmedfiendltlig

– Bekymringsmeldingene fra enkelte ledere over hele verden har økt i takt med Trumps gjentatte angrep. Enkelte har slått alarm vedrørende fremmedfiendtlige uttalelser, sier en anonym kilde til Reuters.

En rekke land er avhengig av amerikansk militær nærvær for å sikre sin nasjonale sikkerhet. Andre land, som Japan, stoler på at USAs atomarsenal vil virke avskrekkende på Nord-Korea.

– Vi har friskt i minne en annen «outsider» i Washington, Jimmy Carter, og hvilken enorm skade han gjorde på maktbalansen i Øst-Asia. Hadde han trykket tilbake styrkene fra Korea-halvøya under Den kalde krigen, er det ikke sikkert at verden slik vi kjenner den ville eksistert i dag, sier en japansk kilde til Financial Times.

Favoritt i veddemål

Selv om Trump er langt unna et flertall av delegatene som skal velge partiets neste presidentkandidat, setter mange penger på at han vil vinne.

Predictwise, som baserer seg på finansielle veddemål, mener det er 75 prosent sannsynlighet for at Trump vil seirende ut av nominasjonsstriden.

Samtidig mener markedsaktørene at demokratene vil slå republikanerne med 69 prosent sannsynlighet i høstens presidentvalg.

Slike veddemål har tidligere vist seg å være mer presise enn tradisjonelle meningsmålinger.

morten.bertelsen@dn.no

Følg markedet på DN Investor

Les også: Statoil forkorter Songa-kontrakter

Asia i dag: Skal bli verdens største hotelleier

Usunt kosthold koster oss 154 milliarder hvert år

Fornybart ga mer avkastning enn olje for oljefondet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv: Gamlehjem? Glem det. «Babyboomerne» vil bo i kollektiv
Gamlehjem? Glem det. «Babyboomerne» vil bo i kollektiv
Pensjonister i Spania danner bokollektiv på sine eldre dager. Inngangspris: 1,3 millioner kroner.
02:12
Publisert: