Flere store begivenheter sto på agendaen tirsdag. Toppsjefene i Goldman Sachs møtte til høring i Kongressen, Fed startet sitt todagers rentemøte, resultatsesongen rullet videre og flere viktige nøkkeltall ble offentliggjort.

Men alt ble overskygget over kredittvurderingsbyrået Standard & Poor's nedgradering av ratingen på gresk og portugisisk statsgjeld.

Den greske statens rating ble kuttet til spekulativ grad, ofte omtalt som "junk"- eller søppel-vurdering. Den portugisiske staten fikk sin vurdering nedgradert fra A+ til A-

Les mer: Nedgraderer Portugal og Hellas

Da meldingene fra S&P tikket inn i ettermiddag førte det til umiddelbar nedgang på både europeiske og amerikanske børser. I markedet frykter man nå at den europeiske gjeldskrisen vil forsinke gjeninnhentningen i den globale økonomien.

Etter å ha startet med mer eller mindre sidelengs utvikling falt den industritunge Dow Jones-indeksen ned hele 1,9 prosent og endte dermed under den psykologiske grensen på 11.000 poeng igjen.

Vi må tilbake til 9. april for å finne forrige gang indeksen var under 11.000 poeng.

For de to andre viktige indeksene i det amerikanske markedet, teknologi-indeksen Nasdaq og den brede S&P 500-indeksen ble nedturen enda større. De to indeksene falt henholdsvis 2,0 og 2,3 prosent.

Frykt
- Vi ser at frykten for Hellas og Portugal slår inn i markedet. Det skremmer markedet, sier sjeføkonom Peter Cardillo i Avalon Partners til CNNMoney.

Han mener frykten også blir reflektert i den såkalte flukten til kvalitet, at investorene flytter penger fra aksjemarkedet til obligasjonsmarkedet og at euroen falt til en ny årsbunn.

Den europeiske fellesvalutaen var ned 1,6 prosent til 1,31 dollar like etter at de amerikanske børsene hadde avsluttet handelen.

Så langt i år har euroen falt åtte prosent mot dollar så langt i år.

Wall Street såkalte fryktindeks, volatilitetsindeksen VIX, steg markert i løpet av handelen tirsdag.

Ble grillet
Flere av toppene i storbanken Goldman Sachs stilte til en høring i Senatet tirsdag. Der måtte de svare på bankens virksomhet knyttet til boliglånsrelaterte produkter frem mot finanskrisen i 2008.

Les mer om høringen her: - Jeg nekter kategorisk for påstandene

Flere nøkkeltall sto på agendaen tirsdag. Boligprisene steg noe mindre enn ventet, mens forbrukertillitsindikatoren consumer confidence steg mer enn ventet.

Les mer: - Aksjemarkedet er utrolig billig

Boligprisene øker i USA

Hopp i forbrukertilliten

Indeksene (klokken 15.51)