Det er i år 100 år siden første verdenskrig brøt ut, og det vil bli markert mange steder i verden.

På World Economic Forum i Davos er det også et tema.

Økonomiprofessor Nouriel Roubini, også kjent som Dr Doom, er en av flere i Davos som sammenligner 2014 med 1914, skriver CNBC.

"Mange talere sammenligner 2014 med 1914 da første verdenskrig brøt ut og ingen ventet det. En sort svane i form av en krig mellom Japan og Kina?", lød en twittermelding fra Roubini torsdag.

Les også: Kinas utenriksminister: - Forholdet er veldig dårlig

En "sort svane" er en svært usannsynlig hendelse som faktisk inntreffer.

Større forskjeller
Bakgrunnen til Roubinis twittermelding var trolig en uttalelse fra den japanske statsministeren Shinzo Abe som ifølge BBC hadde sammenlignet forholdet mellom Japan og Kina med den mellom Tyskland og Storbritannia for hundre år siden. En talsmann for den japanske regjeringen har i etterkant nektet for at Abe mener det er noen risiko for krig mellom Japan og Kina.

Et annet omdiskutert spørsmål i Davos er den stadig økende forskjellen mellom de rikeste og fattigste i verden. Denne uken ble det kjent at de 85 rikeste personene har mer penger enn de 3500000000 fattigste til sammen.

Også Roubini henviste til dette i en twittermelding.

Han ser 100-årige paraleller globalt sett når det gjelder motreaksjon mot det han kaller en skjult og omfattende global økonomisk ulikhet og økende geopolitiske motsetninger.

Nouriel Roubini ble kjent for de fleste ved at han i forkant av finanskrisen spådde kollapsen i det amerikanske boligmarkedetet. Han liker imidlertid dårlig kallenavnet Dr Doom, og i et intervju med Bloomberg tv november ifjor sa han at han hverken er pessimist eller optimist og at han i stedet burde kalles Dr. Realist.

Les også:
<b>Frykter ny økonomisk katastrofe</b>

<b>Frykter at denne «sorte svanen» vil treffe markedene</b>

Økonomifesten i Vesten er slutt - for alltid

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.