Hvert år siden 1997 har personvernets stilling i en rekke land blitt målt og registrert i regi av Privacy International. Fjorårets gir et deprimerende, men lite overraskende beskrivelse av privatlivets status anno 2007.

Kort sagt - privatlivet er i verste fall i ferd med å bli en saga blott.

Kampen mot kriminalitet og terror, og innvandringskontroll går ifølge studien stadig oftere foran hensynet til hver enkelt persons krav på personvern.

Også hensyn til forenklet saksbehandling og private bedrifters aktive innsamling av persondata bidrar til å utarme privatllivets fred.

- Folk ser ikke ut til å skjønne det
Det norske Datatilsynet er bekymret over den samme tendensen i Norge.

- Vi er inne i den kanskje mørkeste tid når det gjelder personvern. Det skjer flere store innhogg i personvernet, uten at folk ser ut til å skjønne det, sa Leif T. Aanensen, avdelingsdirektør i Datatilsynet, på tampen av fjoråret til Dagensit.no.

Les mer her:

- Vi er inne i den mørkeste tid

Du kartlegges som en kriminell

I Privacy Internationals rapport er Norge et av landene som trekkes frem som særlig dårlige eksempler når det gjelder deling av informasjon, kartlegging av den enkeltes finansielle transaksjoner, flytting, medisinske histore, og for dårlig vern av privatlivet innen grensespørsmål.

Både Norge, Sverige og Danmark preges ifølge studien av systematisk mangel på sikring av personvernet.

Les: - Latterlig og helt uholdbart

Datatilsynet er blant annet sterkt kritisk til at Kripos bevarer sensitive personopplysninger mange år etter at de skulle vært slettet.



Avdekke og oppmuntre
Privacy International er en organisasjon som ble opprettet i 1990 for å følge med myndigheter og bedrifters inntrengning i borgernes privatliv (sjekk organisasjonens hjemmeside her ).

Hensikten med studien er å måle graden informasjonsinnhenting, overvåkning, datautnyttelse og i hvilken grad tilgangen til privat informasjon utvides tøyes av myndigheter og næringsliv.

Flere hundre eksperter verden over har bidratt med informasjon og innspill.

Ifølge Privacy International beskrivelse av studien ønsker organisasjonen å finne frem til land der personvernet blir godt ivaretatt, i den hensikt å oppmuntre andre til å lære av disse landene. Organisasjonen ønsker også å avdekke hvilke land som ikke tar vare på individers rett til personvern og et skjermet privatliv.

Ny teknologi, nye utfordringer
Ifølge studien er det ikke bare effektivisiering og sikkerhet som "spiser av personvernet", det gjør også ny teknologi.

I året som gikk har myndigheter i landene som er undersøkt innført eller foreslått å innføre innsamling og lagring av fingeravtrykk, scanning av iris, sporing i sanntid, oppretting av nasjonale DNA-registre, globale avtaler om informasjonsdeling, regler om av-anonymisering på internett og kartlegging av tele- og datatrafikk.

Iløpet av 2008 vil også norske myndigeter logge og lagre slik trafikk: Du kartlegges som en kriminell

USA verst av demokratiene
Fra 2006 er studien blitt brukt til å målen graden av privatiiv i alle EU-land opp mot hverandre, og 11 land utenfor EU.

Landene med den absolutt verste håndteringen av personvernet er Malaysia, Russland og Kina, mens Hellas, Romania og Canada er ranket høyest ut fra kriteriene denne studien er basert på.

USA rangeres lavest blant landene i den demokratiske verden.

Innen EU er det Storbritannia som får den svakeste attesten, særlig på bakgrunn av utstrakt bruk av overvåkning.

Her kan du selv lese rapporten. (ekstern lenke)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.