Bakgrunnen for arbeidet er at viktige produksjonsarealer framover vil produsere mindre på grunn av klimaendringer. Dermed må større arealer til lands og på havbunnen tas i bruk om man skal produsere nok sunn mat til verdens voksende befolkning.

Må brukes

– Vi kan ikke la svære arealer stå ubrukt når vi vet at det er mulig å dyrke fram livsviktige næringsstoffer til dyr og mennesker ved å bruke den teknologien vi har opparbeidet gjennom de siste 20-30 åra, sier administrerende direktør i Norsk Landbrukssamvirke, Ola Hedstein, til NTB.

Han trekker fram Norges voksende avhengighet av importert soya, mais og palmeolje til dyrefôrproduksjon:

– Jeg tror ikke folk vet hvor avhengig vi er av produksjonsarealer i regnskogen for å produsere dette, sier Hedstein.

Gran, tang og tare

Gjennom prosjektet «Foods for Norway» er Landbrukssamvirke og Forskningsrådet i gang med å utvikle alternative matkilder i Norge, som dyrking av tang og tare på havbunnen og granskog. Samarbeidet med EAT skal sikre at dette blir bærekraftig:

– Norge må ta ansvar for å produsere mer mat, men det må gjøres på en sunn og bærekraftig måte. Med Norsk Landbrukssamvirke har vi fått store deler av landbruket og den norske matindustrien med på laget, sier Gunhild Stordalen, som er initiativtaker til konferansen EAT, der samarbeidet ble gjort kjent.

 

Les også: Dette frykter shipping-toppene aller mest akkurat nå

Støre kan redde Stoltenberg fra å bli grillet i Stortinget

Hellas får en aller siste sjanse

Nyhamna evakuert på grunn av brann(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.