Lange renter i eurosonen falt markert torsdag etter at Den europeiske sentralbanken (ECB) kunngjorde at de vil kjøpe 60 milliarder euro pr måned i verdipapirer.

ECB sa de vil koordinere kjøpene av verdipapirer og det vil være en risikodeling på 20 prosent av kjøpene. Det vil si at i tilfelle mislighold bærer de nasjonale sentralbankene 80 prosent av risikoen. Flere medier omtalte denne ordningen som en innrømmelse overfor Tyskland.

- Dette er bra for periferiland at volumene var såpass høye. Det negative for periferilandene, i hvert fall på noe lengre sikt, er at risikoen ved størsteparten av kjøpene ikke deles av alle sentralbankene, sier markedsstrateg Daniel Lenz i DZ Bank til Bloomberg News.

Kraftig fall

Renten på den italienske tiåringen var ned 10,4 basispunkter til 1,58 prosent, og den spanske var ned 10 punkter til 1,42 prosent. I de fleste andre land i Europa var de tilsvarende rentene også kraftig ned torsdag ettermiddag. De greske statsrentene beveget seg riktignok lite i minuttene etter at tiltakene ble kunngjort, men falt også kraftig etter hvert. Torsdag ettermiddag var den ned 39 punkter til 8,68 prosent.

Sentralbanksjef Mario Draghi har tidligere sagt at de bruker «fem år om fem år»-swaprenten for å se på inflasjonsforventningene på mellomlang sikt. I løpet av Draghis pressekonferanse falt swaprenten fra 1,3354 til 1,1794 prosent.

Renten på den norske tiåringen falt med 10 basispunkter torsdag ettermiddag til 1,243 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les mer om ECBs kunngjøring av kvantitative lettelser:

Kan holde på lenge så lenge de vil

- Dette er siste forsøk

ECB skal kjøpe gjeld for 60 milliarder euro i måneden

Euroen svekkes