Aksjemarkedene ble forrige uke tynget av utsikter til svakere vekst i Kina.

Hard vs. myk landing
Oppfatningene om landet står foran en ”nedbremsing”, en ”hard landing” eller en ”myk landing” er delte.

På et frokostmøte i regi av Norske Finansanalytikeres Forening torsdag sa Danske Banks senioranalytiker Flemming J. Nielsen at landet trolig unngår en hard landing, mens JP Morgans sjeføkonom for Asia, Adrian Mowat, mener at landet allerede er inne i en hard landing.

- Dersom du ser på kinesiske makrotall, bør du slutte å diskutere om en hard landing. Kina er inne i en hard landing. Bilsalget er ned, sementproduksjonen er ned, storproduksjonen er ned og entreprenøraksjer er ned. Det er ikke noen debatt lengre, det er et faktum, sa Mowat på en konferanse onsdag, ifølge Bloomberg News.

Uenige om boligmarkedet
Mowat er blant annet bekymret for landets eiendomsmarked og mener folk har for høy tiltro til at myndighetene kan snu utviklingen om det blir for ille.

Nielsen i Danske Markets er derimot ikke like bekymret for boligmarkedet.

På frokostmøtet torsdag viste han til at det kinesiske boligmarkedet befinner seg der amerikanerne var på 1920-tallet. Han viste til at boligbyggingen pr innbygger er lavere enn i andre land, men at den burde være høyere gitt at 20 millioner personer årlig flytter fra landsbygden og inn i byene.

- Jeg ser ingen bevis på en stor boligboble i Kina. Svakhetene vi har sett den seneste tiden skylder endrete reguleringer. Men vi kan ha lokale bobler, for eksempel i Beijing, sa Nielsen. Han tror at boligprisene i landet i snitt vil falle rundt fem prosent i år.

- En viktig ting i Kina er at mange er gjeldsfrie. 80 prosent av innbyggerne eier egen bolig, mange uten gjeld etter å ha kjøpt billige, subsidierte leiligheter på 90-tallet, sa Nielsen.

Mener politisk handlingsrom begrenser nedsiden
Analytikeren mener kinesiske myndigheter har fokus på å få boligprisene på et overkommelig prisnivå, noe han mener kan skje selv om prisene ligger omtrent flate, gitt den sterke inntektsveksten i Kina.

- Vi tror at Kina vil greie å få en myk landing, og da definerer vi en hard landing med en bpn-vekst på 5-6 prosent. På kort sikt er jeg ganske positiv til Kina. Det er jeg også på lang sikt, og det politiske handlingsrommet begrenser nedsiden, sa Nielsen.

Danske Markets-analytikeren mener at dersom investorene skal følge med på kun et nøkkeltall fra Kina bør det være inflasjonen.

Les også:
Kina «kan bli stående i stampe»

Satser på varsom pengepolitikk i Kina

Kina senker listen


(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.