Kina tar sikte på en økonomisk vekst på 7,5 prosent i år, mer beskjedent enn på mange år, sa statsminister Wen Jiabao i sin rapport til kommunistpartiets kongress mandag.

I sin tale ved åpningen av kongressen sa Wen at målet blir redusert for å gi økonomien rom for å svekkes noe mens myndighetene gjennomfører nødvendige reformer.

– Vi tar sikte på å fremme en stødig og robust økonomisk utvikling, holde prisene stabile og vokte oss for finansiell risiko ved holde penge- og kredittstrømmen på et passende nivå. Vi tar en forsiktig og fleksibel tilnærming, sa Wen som går av neste år.

Han sa at den fremste prioriteringen i året som kommer, er å styrke forbruket og den innenlandske etterspørselen.

Ledelsen ser at det er nødvendig å øke etterspørselen på hjemmeplan for å holde produksjonen i gang i en tid da gjeldskrisen i Europa og svak vekst i USA demper etterspørselen etter kinesiske varer i utlandet.

Vil bedre inntektsfordelingen
For å øke etterspørselen hjemme vil partiet gjøre en innsats for bedre inntektsfordeling, økt inntekt for lav- og middelinntektsgruppene og oppmuntre til økt konsum, sa Wen.

Et mål om en vekst på 7,5 prosent er en reduksjon i forhold til det tidligere målet om 8 prosent.

Den faktiske veksten i fjor kom opp i 9,2 prosent, noe som likevel var en nedgang fra året før da veksten var på 10,4 prosent.

Landet har også satt seg som mål at inflasjonen skal ligge på rundt 4 prosent, uendret fra i fjor. Inflasjonen i 2011 endte på 5,4 prosent.

Talen til Wen, der han skisserte opp regjeringens prioriteringer i året som kommer, var første punkt på programmet for den ti dager lange partikongressen i Folkets store hall i sentrum av Beijing.

Wen og partileder Hu Jintao er inne i sine siste år som kinesiske ledere. I løpet av det neste året blir de pensjonister og en ny ledelse overtar.

Les også: Kina selger USAs gjeld

<b>Ekstreme forskjeller i Folkekongressen</b>

<b>Verdensbanken advarer mot kinesisk krise</b>


<b>Spår USAs økonomiske undergang</b>

- Obligasjonsmarkedet kan være en boble


<b>- USA er konkurs innen 2020</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.