Den norske omstillingen er preget av at vi mangler en sammenhengende politikkutforming, mener leder Ingrid Lomelde for klima og energi i WWF-Norge. På Vekstkonferansen 2015 onsdag snakket hun om hvordan Norge skal vri verdiskapningen i en mer bærekraftig retning.

- Industripolitikk, energipolitikk, innovasjonspolitikk og klimapolitikk henger sammen. Grunnen til at vi har blitt så gode på olje er at alt har dratt samme vei. Vi har hatt et skattesystem, en utdanningspolitikk, energipolitikk og innovasjonspolitikk som har lagt til rette for at den bransjen skal bli god. Det mangler vi på nye områder, sier hun.

Et paradoks

Ifølge henne er den norske elbilsatsingen et godt eksempel på dette.

- Der har norsk politisk tilrettelegging endret etterspørselen etter biler nasjonalt og endret en hel bransje globalt. Det er et paradoks at vi har valgt å satse på noe som ikke gir oss noen konkurransefortrinn selv. Det syns jeg er rart, sier Lomelde.

Lomelde understreker imidlertid at hun synes det er flott at Norge har satset på elbiler.

- Men det er det eneste området der Norge så tydelig har brukt insentiver og politikk til å fremme noe klimavennlig. Da er det rart at vi satser på noe der Norge overhodet ikke har noe industri, sier hun.

Ikke nok

Regjeringen burde ha satset på noe som kombinerer ulike næringer, mener Lomelde.

- Vi kunne ha satset på havvind. Det kombinerer så mange av de tingene som Norge er gode på allerede. Det kombinerer marine operasjoner, energiteknologi og maritim infrastruktur. Der kunne massevis av norske underleverandører bygget seg opp til å bli store, sier hun.

Lomelde ønsker ikke at andre forslag skal komme på bekostning av elbilene, men at den satsingen alene ikke er nok. 

- Det er en helt rimelig debatt om hvordan vi skal legge til rette for transportsystemet som helhet. Vi trenger for eksempel at kollektivtrafikken går foran og at sykkelveiene blir satset på, sier hun.

Tapte muligheter

WWF-Norge synes ikke regjeringen gjør en god nok jobb for at omstillingen vris i en mer bærekraftig retning, noe som ifølge dem blir helt nødvendig i fremtiden.

- Innovasjonen vi skal leve av fremover kommer til å bli påvirket av klimaendringer. Regjeringen snakker om omstilling, men ingen er enige om hva omstillingen innebærer. Valgene om å bore etter olje i iskanten eller dumpe gruveavfall i Førdefjorden tyder på at Norge skal leve slik vi har gjort tidligere, sier Lomelde.

Ifølge henne trenger vi større politiske ambisjoner for å kunne satse på en ny verdiskapning.

- Det er ingen tvil om at vi hadde håpet på høyere ambisjoner fra regjeringen. Spørsmålet er om Norge er på vei mot tapte muligheter, understreker Lomelde.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også på DN.no:

- I dag er kreditt billig og til dels for lett tilgjengelig

Ny sjef i Aller

Her er årets mest populære studier