Styret i det norske oljeselskapet Statoil har ansatt Eldar Sætre som ny konsernsjef.

- For første gang i selskapets historie har vi funnet den perfekte kandidaten internt, innledet styreleder Svein Rennemo på Statoils pressekonferanse onsdag.

DIREKTESENDING: pressekonferansen med den nye Statoil-sjefen

Ombestemte seg

Sætre har siden oktober i fjor fylt stillingen på midlertidig basis etter at Helge Lund valgte å gå på på dagen. Den nye toppsjefen var fast bestemt på at stillingen kun var midlertidig, men har nå takket ja til oppgaven på permanent basis.

- Det skjedde noe med meg, sier Sætre.

- I oktober i fjor var jeg veldig klar på at jeg ikke var kandidat til denne jobben, og jeg mente det jeg sa. Jeg hadde sett på nært holdt i mange år at det var en krevende jobb, men jeg innrømme at de skjedde noe med meg. Jobben ga meg mye inspirasjon, glede og energi. En veldig god følelse, sier Sætre.

Da styret utfordret ham før jul til å ta stillingen på permanent basis, tok han seg en lengre ferie enn planlagt for å tenke gjennom dette.

- Jeg kom tilbake etter nyttår og var klar i konklusjonen. Dette var en jobb jeg ville si ja til dersom jeg fikk mulighet, sier Sætre.

Han gleder seg til å ta fatt på rollen.

- Samtidig kjenner jeg veldig sterkt på ansvaret som ligger i denne jobben.

Mange utfordringer

Styreleder Rennemo peker på tre hovedutfordringer Sætre nå står overfor:

* Effektivisering

* Tilpasning til en ny økonomisk situasjon

* Behov for ytterligere tempo og driv i fremtiden

Uten tidsfrist

Oljeselskapet har brukt mye ressurser på letingen etter ny konsernsjef. Blant annet har eksterne hodejegere vært involvert og vurdert både interne og eksterne kandidater - også fra utlandet.

Sætre har likevel vært styrets førstevalg, ifølge styret selv.

- Den typiske reaksjonen har vært at «Eldar må være rett mann». Han så dessuten ut til å trives godt og behersket oppgavene, legger Rennemo til.

Han har vært utmerket i den fasen har har ledet selskapet, mener styreleder.

Sætre kan gå av med pensjon om kun tre år, men får sitte lenger.

- Han sitter så lenge han og styret mener han er den beste til å lede. Det er uten tidsfrist. Slik er det og slik vil det være, forsikrer Rennemo.

Sætre sier også selv at han har et langsiktig perspektiv på jobben.

 

LES OGSÅ: Eldar Sætre er firmaets mann

- Det blir «business as usual»  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.