Etter nesten fire måneders leting er omsider en ny permanent Statoil-sjef på plass.

Og det ble overraskende konstituert sjef Eldar Sætre.

For allerede samme dag han ble konstituert, så meldte han fra til styret om at han ikke ønsket å bli permanent sjef. Sætre er i tillegg den første Statoil-sjefen som er rekruttert internt.

Siden Sætre ble konstituert i midten av oktober ifjor har spekulasjonene gått høyt om hvem som ville erstatte Helge Lund i det som vel er Norges viktigste næringslivsjobb.

Analysesjef Anne Gjøen i Handelsbanken tvilte på fjorårets neste siste dag på at noen av Statoils interne kandidater ville få jobben.

- Ansettelsen hadde sannsynligvis skjedd allerede dersom noen av de interne kandidatene hadde vært så åpenbare, sa Gjøen til DN.

Toppet seg

Ved starten av det nye året toppet ryktene om aktuelle kandidater og prosessen rundt avgjørelsen seg.

Blant annet var Stavanger Aftenblad først ute med oppslag om konsernsjef Rune Bjerke i DNB som heteste kandidat. Det ble imidlertid raskt avvist.

– Rune Bjerke er ikke kandidat til å ta over topplederjobben i Statoil, sa kommunikasjonsdirektør Thomas Midteide til DN samme dag.

Flere eksperter har også trodd at Statoil for første gang ville få en utenlandsk toppsjef.

For rundt to uker siden åpnet Statoils britiske strategisjef John Knight overfor DN for at han selv skulle stige til topps i Statoil.

Der tok han feil - sammen med alle ekspertenes tips.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Sætre ny toppsjef i Statoil

 

Analytiker: - Jeg er litt overrasket  

Firmaets mann