For et år siden var det få deltagere ved First Securities årlige oljeseminar som trodde at oljeprisen ville ligge rundt 50 dollar fatet 12 måneder senere.

Men etter kollapsen fra rundt 150 dollar fatet, til rundt 50 dollar fatet nå, ser verden ganske så annerledes ut for de påmeldte.

- Vi må se nærmere på om dagens modell for å analysere oljeprisen på er den rette, er den klare beskjeden fra doktor Leonidas P. Drollas på årets seminar.

Han er spesialist på strategisk hedging, og har en doktorgrad fra London School of Economics.

Teorien stemmer ikke
Det ble gitt mange grunner til den formidable oppturen i oljeprisen frem til i sommer. Sterk dollar, sterk etterspørselsvekst, lave oljelagre og frykt for at vi begynte å nærme oss et oljeproduksjonsnivå som aldri ville bli like høyt igjen var blant de viktigste forkl#229ene.

- Oljelager og oljepris er en klassisk måte å se på oljemarkedet på. Men denne teorien stemmer ikke. Fra 2003 til 2007 steg lagrene, men prisene steg også, forklarer han.

Noen snakket også om at spekulanter sakte men sikkert hadde tatt stadig større plass i markedet for fremtidskontrakter i olje.

- Elefanten i rommet er fremtids-markedet. Dette markedet mangedoblet seg fra 2000 til 2007, uten at noen egentlig oppdaget det. Mye penger kom inn, blant annet med store pensjonsfond, sier han.

Himmelhøye spådommer
Enkelte meglerhus spådde en oljepris på 200 dollar fatet. Taket forsvant.

- Dette var en klassisk boble, der spekulasjonen gikk sin egen vei. Hvis vi hadde fortsatt slik hadde resten av verden slitt skikkelig, forklarer han.

Vi kommer til å ligge på 50 dollar fatet i snitt for 2009. Leonidas P. Drollas
- Finanskrisen ville blitt forverret dersom vi hadde hatt så høye oljepriser fortsatt og det er viktig at vi ikke kommer tilbake der. Det er der faren ligger i oljemarkedet, sier han.

Da markedet begynte å snu kom kollapsen raskt. På kort tid falt oljeprisen med 100 dollar fatet.

- De jeg har snakket med på raffineriene har sagt oljeprisen skulle vært på 65 til 70 dollar fatet uten spekulasjonen, sier Drollas.

Gode nyheter
Han tror oljeprisen kommer til å ligge på et snittnivå på 50 dollar fatet fremover, med utslag på 20 dollar opp og ned.

- Jeg er blant de få som tror at den amerikanske oljeprisetterspørselen skal opp igjen. De lave prisene kommer til å øke etterspørselen, sier han.

- Vi kommer til å ligge på 50 dollar fatet i snitt for 2009. Det er gode nyheter på sikt, vi ønsker ikke 80 dollar for da vil resesjonen bare vare lenger og etterspørselen vil komme videre ned, legger han til.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.