– Det er ganske umusikalsk å lansere en strategi midt under klimaforhandlingene som prioriterer å selge gass til nye markeder. Gassens rolle er maksimalt en tilkallingsvikar i fremtidens energimarkeder. Norge burde prioritere innsats for å bidra til en helt fornybar energifremtid for India, sier fagansvarlig for finans Per Kristian Sbertoli i Zero.

Strategien han viser til er Norges planer for økt samarbeid og handel med India, som utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) lanserte fredag.

Her heter det at 60 prosent av strømproduksjonen i India er basert på kull, og at landet har som mål å doble andelen gass i energimiksen til 15 prosent i 2022.

– Dette kan gi store muligheter for norske aktører innenfor energi og maritim sektor, skriver Utenriksdepartementet i strategien og peker spesielt på flytende naturgass (LNG).

– Satse fornybart

Sbertoli mener Norge heller burde satse på vind og andre fornybare energikilder.

– India har ambisiøse planer for havvind og kan i løpet av kort tid bli det største markedet for havvind. Norge bør ta mål av seg til å posisjonere norske aktører til å ta viktige deler av dette markedet, sier han til NTB.

I strategien heter det at Indias energiforbruk er ventet å vokse mer enn noe annet lands frem mot 2040. India er i dag verdens tredje største importør av olje og importerer 83 prosent av forbruket sitt.

Utslippsfrie skip

Samtidig er Zero positiv til at regjeringen også vil satse på fornybar energi, så vel som mer miljøvennlig skipsfart, som også er nevnt i strategien.

– India skal frem mot 2030 bygge ut like mye energi som hele EU produserer i dag. Norsk næringsliv er særlig godt posisjonert for å bidra til å bygge energiveksten på fornybare ressurser, sier ZERO-leder Marius Holm.

Han peker blant annet på at norske verft jobber med å utvikle utslippsfrie ferger og skip.

– Det er svært spennende at UD vil satse på det indiske markedet, sier han.

Statsminister Erna Solberg (H) besøker til India like etter nyttår og vil da ha med seg en delegasjon fra næringslivet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Kjetil Wiedswang: Nisselokaliseringspolitikk
DNs politiske julekalender | Luke 16: Han har bodd i Tyrkia, Oslo og Drøbak, men finske lokalpolitikere tok nissegevinsten.
01:57
Publisert: