Ole Ertvaag, lederen av landets største oppkjøpsfond, varsler at han vil satse stort innen fornybar energi.

Hitecvision har 55 milliarder kroner under forvaltning, og har investert titall milliarder i olje- og gassindustrien.

I et intervju med DN uttaler Ertvaag: «Du får en samvittighet. Det har skjedd en oppvåkning den siste tiden (...) Min samvittighet knyttet seg til Elliott. Mitt eneste barnebarn.»

De siste ukene har debatten om oljeskam rast i spesielt sosiale medier etter at ansatte i olje- og gassindustrien begynte å oppdatere profilbildet på Facebook med «Stolt oljearbeider.»

Oljetopp Maria Moræus Hanssen tenker det er flott at Ertvaag satser grønt.

– Men jeg tror for å være helt ærlig at han også kynisk ser en businesscase i dette her. Han ser etterspørselen hos investorene og ønsker å imøtekomme deres ønsker og behov, sier Moræus Hanssen, visekonsernsjef i det tyske oljeselskapet Wintershall DEA.

– Bidrar Ertvaag til å fyre oppunder debatten om oljeskam ved å vise til sin samvittighet?

– Jeg kjenner også på presset på å føle på skam og samvittighet. Men vi må greie å omstille oss til et mindre fossilt samfunn. Og det dreier seg ikke først og fremst om verdien av skam og samvittighet. Det handler om teknologi, god forretningsdrift og utfordringen som ligger i å få til det. Nå må vi slutte å snakke om samvittighet og skam, svarer hun.

– Wow, nå skjer det

– Ertvaag er en nestor og bjellesau innen olje og gass og investeringsmiljøet i Norge. Jeg har innmari stor sans for det Ertvaag har skapt. Når han sier at han kan skape stor avkastning for sine investorer basert på investeringer i fornybar energi, tenker jeg wow, nå skjer det, sier Moræus Hanssen.

Visekonsernsjefen mener Norge har hatt en «fantastisk reise» som samfunn på grunn av olje og gass.

– Vi skal utvikle oss i mer fornybar retning, men vi står på skuldrene til norsk olje og gassindustri. Det å skamme seg på vegne av olje og gass, det har jeg ikke noe sympati for, sier Moræus Hanssen.

Hun får støtte fra Ola Borten Moe, medgründer i oljeselskapet Okea og nestleder i Senterpartiet. Borten Moe var olje- og energiminister fra 2011–2013.

– At investorer og kapitalmarkeder viser større interesse for fornybart er bra og naturlig. Den eneste «snaggen» i resonnementet til Ertvaag er ordet «samvittighet». Det går rett inn i oljeskamdebatten som har gått i Norge de siste månedene. Der gjør man landets viktigste næring til gjenstand for en etisk og moralsk vurdering. Det er det ingen grunn til, sier Borten Moe.

Avviser dårlig samvittighet

Ole Ertvaag presiserer at han med ordet «samvittighet» ikke mente at han på noen som helst måte har dårlig samvittighet for å tjene penger på olje.

– Jeg er en stolt oljearbeider og det begrepet heier jeg frem. Når jeg referer til samvittighet gjør jeg det slik gamle menn gjør – jeg skal gjøre det bedre fremover, men jeg har ikke dårlig samvittighet for det jeg har gjort. Samvittigheten min dreier seg om at det nå er på tide at jeg bruker mine og Hitecvisions ressurser og satser fornybart slik jeg har satset på olje og gass de siste 30 årene. Men jeg ville aldri ha gjort det om jeg ikke trodde jeg kunne tjene penger på å investere risikokapital i denne sektoren, sier Ertvaag.

Han forsikrer om at han skal drive med olje og gass resten av «sitt lange arbeidsliv».

– Jeg har mye dårlig samvittighet, men det er ikke på grunn av oljen. Jeg kjenner ikke på noe oljeskam, og vet heller ikke hvor begrepet kommer fra, legger han til.

Steile fronter

Kristin Færøvik, administrerende direktør i Lundin kan ikke få sagt nok hvor stolt hun er av å jobbe med olje og gass.

– Har du dårlig samvittighet over å være i oljeindustrien?

– Jeg er veldig stolt av den virksomheten vi driver og av norsk sokkel. Det er ingen prognoser som tilsier at det ikke også er rom for norsk olje og gass i fremtidens energimiks. Det er bare flott at det også investeres i fornybar energi, svarer Færøvik og legger til:

– Den polariserte debatten er ikke et konstruktivt bidrag i klimapolitikken. Det er rom for alle slags energiinvesteringer i det store bilde.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.