Oljekonsulentselskapet Rystad Energy er tirsdag morgen ute med en fersk oppdatering på oljeservice. Den er klar og tydelig:

«Oljeservicemarkedet vil ikke komme tilbake til gamle høyder før i 2025».

Først i 2025, 11 år etter forrige topp, vil inntektene fra det globale oljeservicemarkedet trolig nå 920 milliarder dollar slik det var i 2014, ifølge Rystad.

Men det ser langt verre ut for norsk sokkel.

Langt verre for norsk sokkel

– På norsk sokkel ser det dystrere ut, sier Audun Martinsen til Dagens Næringsliv.

Martinsen er sjef for analyseavdelingen for oljeservicemarkedet i Rystad Energy.

I beste fall kan markedet for oljeserviceselskaper på norsk sokkel være tilbake på samme nivå som i 2014 først i 2030, målt i nominelle kroner. Men da er en rekke optimistiske forutsetninger lagt til grunn.

– Det forutsettes at det åpnes opp nye områder og en jevn tildeling av nye lisenser. Spørsmålet er om det vil skje i dagens politiske klima. Kanskje er toppen allerede nådd på norsk sokkel, sier Martinsen.

Er toppen allerede passert, vil det kunne få store konsekvenser for en del gjeldstyngede selskaper.

– Det er mange som har måttet restrukturere gjelden i år og i fjor. De er avhengige av at veksten slår til. Det er nok noen som har strukket strikken vel langt, sier Martinsen.

Noen hjelp av oljeprisen tror ikke Martinsen at selskapene vil få.

– Oljeprisen ser ikke ut til å gå over 70 dollar fatet. Samtidig er oljeselskapene fortsatt svært opptatt av ytterligere effektivitetsgevinster. Det gjør at det er lite å hente for oljeserviceselskapene også der, sier Martinsen.

Største nedgang siden 1980

Nedgangen i det globale oljeservicemarkedet er den lengste nedgangen for bransjen siden 1980-tallet, ifølge Rystad Energy. I nedgangsperioden er det samlet tapt inntekter på 2300 milliarder dollar, nærmere 20.000 milliarder kroner etter dagens kurs.

På den lyse siden vil aktivitetsnivået øke for selskapene. Store kutt i oljeservicebransjen de siste årene etter oljekrisen kan øke mulighetene for selskapene å øke prisene.

– Prisene kan komme til å øke noe på grunn av lavere kapasitet, sier Martinsen.

På norsk sokkel venter Martinsen og Rystad Energy en økning i omsetningstallene på rundt ti prosent i år og fem prosent neste år. Men det vil bare føre bransjen til en omsetning på 60 prosent av det den var i 2013.

Verst for rigg og seismikk

Verst er utsiktene for rigg- og seismikkbransjen. John Fredriksens Seadrill var blant dem som ble verst rammet. Selskapet ble satt under konkursbeskyttelse og måtte kraftig restruktureres gjennom milliarder i ny egenkapital.

Først i 2027 kan selskapet ventes være tilbake til tidligere nivåer.

– Offshore boreselskaper og seismikkselskaper er de siste segmentene som vi venter vil komme tilbake til gamle høyder, heter det i analysen.

Årsaken til at oppgangen i rigg og seismikk lar vente på seg såpass lenge er ifølge Martinsen et overheng i tilbud, høyere boreeffektivitet, lav utnyttelse og lav interesse for leting.

Best er utsiktene for utleie av flytende produksjonsskip. Dette segmentet vil allerede neste år være tilbake til omsetningen før krisen. Også trykkpumper brukt i produksjon av amerikansk skiferolje, kan se lys i tunnelen. Det segmentet vil være tilbake på samme nivå som forrige topp i 2023. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNs Anita Hoemsnes: Jobbe deltid noen år? Så mye taper du i pensjon
00:59
Publisert: