Syv av åtte fagforeninger har nå sagt ja til SAS' spareplan, melder TV2 Danmark.

Den eneste fagforeningen som nå gjenstår er CAU - de danske kabinansatte.

Norsk Kabinforening er den siste foreningen som har gitt sin tilslutning til planen.

- Vi har signert en avtale for noen få minutter siden. Vi skal nå gå gjennom avtalen i styret og deretter informere våre medlemmer om innholdet, sier nestleder i Norsk Kabinforening, Espen Pettersen, til NTB.

Han sier at foreningen har måttet gi etter på absolutt alle områder.

- Må komme i mål
- Vi er med på å redde arbeidsplassene til våre kolleger og redder SAS, men vi kommer til å føle dette på kroppen, det blir tøft, sier Pettersen.

SAS-sjef Rickard Gustafson kan ikke si noe om når forhandlingene med den siste fagforeningen må komme i mål.

Det er danske Cabin Attendants Union (CAU) som er den siste fagforeningen som fortsatt er i forhandlinger med SAS-ledelsen.

Gustafson møtte pressen utenfor SAS-huset på Kastrup mandag morgen og fortalte at det fortsatt pågår forhandlinger.

- Vi må komme i mål. Det er kjempeviktig for selskapet. Vi jobber aktivt og strever videre, sier SAS-sjefen til NTB.

Han avslår å kommentere opplysningene om at fristen fra bankene skal ha gått ut 07.30 mandag morgen og sier det forhandles videre. Han ønsker heller ikke å si noe om når partene må bli ferdige med forhandlingene.

Klarer partene å bli enige, må styret i SAS nå finne ut av om de betingelsene som eierne og bankene har kommet med, er oppfylt, og som da vil lede til et nødvendig låneløfte på 3,5 milliarder kroner.

Blant betingelsene er at SAS må redusere administrasjonen med 800 stillinger.

- Ingen god avtale
Så snart avtalen med den danske kabinforeningen er på plass, vil SAS holde et styremøte. Etter styremøtet vil det bli et møte med finansieringsgruppen som består av bankene, de skandinaviske statene og Wallenberg-stiftelsen KAW. Det er denne gruppen som må ta endelig stilling til om kuttavtalene er akseptable for at flyselskapet skal få videre finansiering.

De norske kabinansatte er organisert i to fagforeninger, Norsk Kabinforening (NKF) og SAS Norge Kabinforening (SNK). Sistnevnte består av tidligere Braathens-ansatte, og er den minste av de to norske kabinansatteforeningene. De tidligere Braathens-ansatte var de som først sa ja til spareplanen.

- Det er ingen god avtale. Vi har gjort det for å redde selskapet, sier SNK-leder Anneli Nyberg til det svenske nyhetsbyrået TT.

- Man kan ikke si at man er glad. Det handler om å forsøke å redde jobbene våre, og gi passasjerene trygghet om at de kan fly med oss i morgen.

De svenske kabinansatte er heller ikke fornøyde med avtalen de kom frem til og sier det var en vanskelig avgjørelse, selv om de slapp å gå ned i fastlønn.

Les mer: Flyvertinnene slapp lønnskutt

I natt har deler av konsernledelsen vært i Stockholm i krisemøte med bankene.

Kom SAS i møte
Lederen i de norske flyvernes forening (NSF) Jens Lippestad sier de har kommet SAS i møte på så godt som alle områder.

- Vi har fått kuttet et beløp tilsvarende én månedslønn og har gått med på å jobbe 8 prosent mer. Dette har vært en meget uvanlig forhandling. SAS-ledelsens diktat nektet vi å godta. Vi har kjempet for en reell forhandling. Det er ikke det vakreste som har skjedd i skandinavisk arbeidsliv, dette her, sier han til pressen utenfor SAS-hovedkvarteret i København.

- Pilotene blir 30 prosent billigere fordi vi skal tjene mindre og jobbe mer, sier Lippestad.

Fra ytelse til innskudd
Nestleder Rune Sundland i NSF opplyser at pensjonen er endret fra ytelsespensjon til innskuddspensjon, noe som blir betydelig rimeligere for SAS.

- Vi reduserer pensjonsutgiftene til SAS med over en milliard, sier han til NTB.

- Vi kutter godtgjørelser tilsvarende én månedslønn. Vi fjerner de fem øverste trinnene på lønnsstigen. Vi byr på mellom 7 og 8 prosent mer arbeidstid. Og vi har gjort ting i avtalen slik at vi blir mer fleksible enn før.

Må tro på ledelsen
Fagforeningen til de tidligere Braathens-pilotene i SAS, SAS Scannor Flygerforening (SNF), var de første til å underskrive ny avtale med SAS-ledelsen.

- Vi har sagt ja til å være med på innsp#229ene som må på plass, bekrefter leder i SNF, Jan Levi Skogvang, overfor NTB.

Avtalen ble undertegnet klokken 05.30 mandag morgen.

- Avtalen inneholder innsp#229er på både lønn og pensjon. Vi må bare tro på ledelsen når de sier dette kan redde selskapet, sier Skogvang.



Les også: En ny dag for SAS? (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.