- Oljebremsen mister taket, skriver Nordea Markets i sin ferske makrorapport Nordea Economic Outlook, offentliggjort tirsdag morgen.

Her viser meglerhuset til at nøkkeltallene over sommeren har vært på den sterke siden.

- Arbeidsledigheten ser ut til å ha toppet ut og boligprisene øker mer enn ventet. Veksten i fastlandsøkonomien har tatt seg opp og mye tyder på at veksten vil ta seg ytterligere noe opp når fallet i oljeinvesteringer nå ser ut til å avta, skriver sjefstrateg Erik Bruce om norsk økonomi.

Ett forbehold

Bruce legger imidlertid inn ett forbehold.

- Helt avgjørende er at forbruksveksten holder seg oppe, skriver han i rapporten.

- Så langt har den vært god på tross av usikkerhet om økonomien, økende arbeidsledighet og høy prisvekst. Når nå ledigheten ser ut til å flate ut og prisstigningen etter hvert sannsynligvis vil avta, er det det god grunn til å tro på en relativt solid forbruksvekst fremover, mener Bruce.

Ifølge sjefstrategen er de økende boligprisene et bevis på at nordmenn ikke har latt seg skremme av oljesmellen. Meglerhuset tror boligprisveksten fortsetter de neste årene, men venter at veksten avtar noe i løpet av 2017.

Investeringsfallet avtar

Bakgrunnen for optimismen er først og fremst tegn på at fallet i investeringer på norsk sokkel avtar.

Ifjor falt oljeinvesteringene falt med 15 prosent, og Norges Bank har anslått et fall på 14 prosent i år. Oljeselskapenes egne anslag indikerte i august et fall på mellom seks og ti prosent til neste år, ifølge økonomer.

- I løpet av 2018 venter vi at fallet i investeringene stopper helt opp, skriver Bruce i den nye rapporten fra Nordea Markets.

Tror rentebunnen er nådd

Meglerhuset venter dermed ingen flere rentekutt fra Norges Bank.

- Med mindre brems fra oljesektoren og fortsatt grei vekst i resten av etterspørselen, vil veksten i fastlandsøkonomien gradvis ta seg opp. Det betyr at arbeidsledigheten har nådd toppen, heter det i rapporten.

Overfor DN understreker Bruce at mye har gått over forventning.

- Vi har sett på oss selv som ganske optimistiske i prognoser vi har hatt tidligere, men likevel er vi overrasket over at ledigheten flater ut allerede, sier han og legger til at også veksttallene for andre kvartal var bedre ventet.

- Det har gått bedre enn fryktet. I dag er det ikke noe behov for ytterligere stimulanser gjennom lavere renter, mener Bruce.

Nordmenn kan riktignok ikke belage seg på noe lønnshopp å snakke om, ifølge meglerhuset.

- Vi regner med at stor enighet om behovet for lønnsmoderasjon vil bidra til å holde lønnsveksten nede også fremover, heter det i rapporten.

Saken fortsetter under tabellene.

Nordea Markets` ferske prognoser: Makroøkonomiske indikatorer for Norge*

* Prosentvis årlig vekst hvis annet ikke oppgitt

Nordea Markets` ferske prognoser: Oljeprisanslag

Annet syn

DNB Markets la frem sin halvårige rapport i midten av august. Etter flere kvartaler med stagnasjon i fastlandsøkonomien, tror også meglerhuset at bunnen er nådd.

Samtidig venter DNB Markets, i motsetning til Nordea Markets, en fortsatt oppgang i arbeidsledigheten.

- Vi venter at arbeidsledigheten vil stige ytterligere noe. Trolig er de største kuttene i oljenæringen bak oss, men ventelig gjenstår fortsatt noe, heter det i DNB Markets-rapporten.

Følg markedene med DN Investor

Hør Finansredaksjonen denne uken: Delingsøkonomi er mer enn sosial dumping. Og derfor strider drosjemarkedet mot alt vi har lært på skolen.

Vi vil høre fra deg! Hva synes du om Finansredaksjonen? Gi oss gjerne tilbakemelding her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

- Anbefalt fra DNtv:

Bruker tacos mot Trump
Da en Trump-støttespiller advarte mot meksikanske taco-boder på hvert gatehjørne, ble det fart i presidentkandidat Gary Johnsons tilhengere.
01:38
Publisert:

- Tenk deg om før du låner til pipa
DNs Bård Bjerkholt kommenterer boligprisene.
03:31
Publisert: