Økonomene i den franske storbanken Societe Generale mener det for tiden er umulig å lage nye prognoser for utviklingen i amerikansk økonomi. Utfallsrommet i forbindelse med de fastlåste gjelds- og budsjettforhandlingene i Kongressen er rett og slett for stort, mener bankens økonomer.

- Vi kan imidlertid identifisere tre store scenarioer, med gode, dårlige og stygge følger for økonomien, skriver økonom Aneta Markowska i en oppdatering fra banken onsdag.



  • Postivt utfall

Ifølge banken vil et positivt ufall inkludere en budsjettløsning som begge parter kan leve med og et stort løft av gjeldstaket.

- Selv om de to sidene fortsatt er veldig langt fra hverandre med sine krav, ser i det minste debatten i Washington ut til å gradvis dreie seg bort fra Obamacare og over til finanspolitikken, noe som er et skritt i riktig retning.

- En avtale kan ta mange ulike former, men den generelle oppfatningen er at de to sidene vil bytte en oppmykning av de automatiske budsjettkuttene med en symbolsk reform av sosiale støtteordninger, kanskje ispedd en skattereform på kjøpet, skriver Markowska i oppdateringen.



  • Et skittent utfall

I dette scenarioet ser Societe Generale-økonomen for seg at republikanerne i Kongressen går med på et løft av gjeldstaket, men uten at det blir noen langsiktig enighet om nasjonens budsjettutfordringer.

- Dette vil fjerne risikoen for mislighold, men nedstengningen av offentlige tjenester vil fortsette.

Markowska mener denne løsningen for øyeblikket ser ut til å være den mest sannsynlige. Den gir imidlertid ingen endelig løsning på problemene.

- Triggeren kan helt enkelt bli utmattelse, selv om vi helt klart ikke har nådd dette punktet. Alternativt kan medlemmene i Kongressen reagere på en markert nedgang i meningsmålingene eller enda verre; en kollaps i finansmarkedene.

- Uansett vil den alvorlige virkningen på økonomien trolig øke for hver uke som går uten at noe gjøres, skriver Markowska.



  • Et katastrofalt utfall

I et slikt scenario vil USA misligholde statsgjelden fordi landet uten en økning av gjeldstaket rett og slett ikke vil være i stand til å overholde sine forpliktelser. Markowska anslår at det er rundt to prosents ssannsynlighet for et slikt utfall.

- Det er nesten umulig å estimere de økonomiske virkningene av et slikt scenario, annet enn å si at det vil være svært alvorlig. Dersom USA unnlater å betale for seg vil det kunne føre til at finansmarkedene fryser fullstendig til og begrense kredittilgangen til privat sektor, på samme måte som i 2008.

Et katastrofe-utfall vil også føre til at mange utenlandske investorer trekker ut penger fra økonomien, mange amerikanere vil oppleve at formuene krymper og både forbrukernes og næringslivets tillit til den økonomiske utviklingen vil falle markert.

- I tillegg til de alvorlige konsekvensene for de kortsiktige utsiktene for økonomien, vil trolig en langsiktig effekt være at de langsiktige vekstprognosene blir redusert fordi et slikt utfall vil trigge en permanent økning i risikopremien på amerikanske finansielle aktiva, skriver Markowska.

LES OGSÅ:

<b>Obama ber Republikanere stanse truslene </b>

<b>Derfor kan det gå riktig ille</b>

<b>- Amerikanske aksjer er slitne og overbefolket</b>

<b>Økonomifesten i Vesten er slutt - for alltid</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.