Arbeiderpartiets Arild Grande mener regjeringen somler med å sørge for at TV 2 forblir i Bergen med daglige nyhetssendinger etter 2016.

Statssekretær Bjørgulv Vinje Borgundvaag i Kulturdepartementet mener utspillet er helt useriøst.

Kort tid

Bakgrunnen for Grandes utspill er at det bare er vel 400 dager til den nåværende avtalen mellom TV 2 og staten utløper, og i torsdagens høring i Stortingets familie- og kulturkomité truet TV 2-sjef Olav T. Sandnes med at nyhetene og resten av allmennkringkastingsopdraget TV 2 utfører i dag, kan forsvinne.

– Dette er veldig alvorlig. Og det er et uttrykk for at TV 2 er bekymret for fremdriften. Det er åpenbart lite kontakt mellom departementet og TV 2 om saken, sier Grande til DN.

Han konstaterer at regjeringen har sagt den vil utlyse en ny avtale i god tid, men mener det nå er på høy tid at noe skjer.

- Jeg mener «god tid» allerede har passert. Jeg mener det bør foreligge en skisse eller en utlysning før jul, sier Grande.

Tautrekningen om en ny TV 2-avtale handler om hvem som skal finansiere TV 2 Nyhetene, her ved Mah-Rukh Ali og Arill Riise.
Tautrekningen om en ny TV 2-avtale handler om hvem som skal finansiere TV 2 Nyhetene, her ved Mah-Rukh Ali og Arill Riise.
- Kunnskapsløst eller historieløst?

Statssekretær Bjørgulv Vinje Borgundvaag i Kulturdepartementet tror nesten ikke det han hører.

– Jeg er usikker på om det er kunnskapsløst eller historieløst fra Arild Grandes side, men under hans regjering sendte TV 2 et helt år uten noen avtale med staten og daværende regjering utlyste ny avtale snaut tre måneder før daværende avtale utløp. Vi er ute i god tid. Grandes påstander er useriøse, mener Borgundvaag.

Han viser til at TV 2s forrige konsesjonsavtale utløp 31. desember 2009 og at kanalen deretter sto uten noen ny avtale helt frem til en ny begynte å virke fra 1. januar 2011.

Giske og Huitfeldt

Noe av det siste Arbeiderpartiets kulturminister Trond Giske gjorde før han overlot ansvaret for kulturdepartementet til Anniken Huitfeldt høsten 2009, var å utlyse «adgangen til å søke om status som formidlingspliktig allmennkringkaster».

Det skjedde 16. oktober. Fire dager senere overtok Huitfeldt jobben med å lande en avtale mellom staten og TV 2.

Svært få utenforstående skjønte hvordan staten kunne bidra til å finansiere TV 2.

TV 2 var også eneste søker som ønsket å bli «formidlingspliktig allmennkringkaster».

Gjennom mesteparten av 2010 måtte kanalen likevel gå på luften uten noen konsesjonsavtale eller annen avtale med staten.

En slik avtale kom først på plass i begynnelsen av desember 2010, og trådte i kraft fire uker senere - fra 1. januar 2011.

Lese mer om medier, nett, teknologi? Følg @DN_Etterbors og @bjorneckblad på Twitter

Her kan du følge DN Etterbørs på Facebook

 

Les også:

Kampen om første touch dnPlus

Har kuttet 500 mill. på ti år dnPlus  

Bør takke ja til Schibsted

 

Se video - Google-sjefen refser norske næringslivstopper for ikke å utnytte mulighetene digitaliseringen åpner for:

Google-sjefen refser norske næringslivstopper
Norge har verdens mest digitale forbrukere, men verdens tregeste næringsliv til å ta i bruk digital teknologi, hevder Jan Grønbech i Google Norge.
00:55
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.