Etter lange forhandlinger kom meldingen mandag morgen: Egmont kjøper A-pressens eierandel på 50 prosent i TV 2 for 2,1 milliarder kroner, skriver det danske selskapet i en pressemelding. Kjøpet gjøres opp kontant.

Det betyr at Egmont, som fra før eide 50 prosent av aksjene i TV 2, nå blir eneste eier i Norges største kommersielle TV-kanal.

Egmont har vært medeier i TV 2 siden stiftelsen i 1991.

- Som medstifter og medeiere i TV 2 har Egmont vært opptatt av virksomhetens langsiktige utvikling. Når A-pressen ønsket å selge sine aksjer, var det derfor naturlig for oss å kjøpe. TV står som et sentralt område for Egmont å investere mer i. Kjøpet er derfor helt i tråd med vårt langsiktige strategi og engasjement på dette området, sier konsernsjef i mediekonsernet Egmont, Steffen Kragh.

- Norsk profil
Kragh sier at kjøpet ikke vil få konsekvenser for TV 2s virksomhet.

- Vi ønsker at TV 2 viderefører sin satsing på nyheter, sport og underholdning. Egmont er garantist for at TV 2 fortsatt skal være et uavhengig mediehus, med norsk profil, og at virksomheten skal fortsette med å bygge gode og nære relasjoner til det norske folk, sier Kragh.

Konkret understreker Egmont at TV 2 skal fortsette å ha norsk ledelse og hovedkontor i Bergen.

- Vi legger vekt på lokal, norsk ledelse. Som eiere stiller vi oss hundre prosent bak TV 2s avtale med den norske stat, som innebærer at TV 2 er allmennkringkaster med hovedkontor i Bergen, sier styreleder i TV 2 og finansdirektør i Egmont, Hans J. Carstensen.

- Solid og langsiktig
TV 2s norske eier A-pressen, som igjen eies av blant annet av LO og Telenor, sier seg fornøyd med salget.

- Når vi nå selger oss ut av TV 2, er vi glade for at det skjer til en aktør som kjenner selskapet godt, som gjennom mange år har vist at de er en solid og langsiktig medieeier, og som respekterer redaksjonell frihet og publisistiske prinsipper, sier konsernsjef i A-pressen, Thor Gjermund Eriksen.

A-pressen avholdt søndag kveld et styremøte om salget, men ingen i styre ønsket å uttale seg om avgjørelsen før pressemeldingen fra Egmont kom mandag morgen. Ansatterepresentant Eva Grønsett i A-pressen uttalte søndag til NRK at alle de tre ansatterepresentantene var imot et salg.

Nærings- og handelsminister Trond Giske har også uttalt seg negativt om et eventuelt salg av A-pressens halvdel av TV 2 til det danske mediekonsernet, fordi han på generelt grunnlag foretrekker et norsk eierskap. Ifølge Aftenposten skal statsminister Jens Stoltenberg før helgen ha grepet inn og underrettet partene om at regjeringen ikke hadde noe syn på saken.

A-pressen inngikk ifjor en avtale om å kljøpe lokalaviskonsernet Edda Media fra britiske Mecom for 1,7 milliarder kroner. Konkurransetilsynet må fortsatt godkjenne kjøpet, og Medietilsynet skal også ha saken opp til behandling på grunn av mulige problemer med krysseierskap.

Les også: Taus om TV 2-salg

Giske varsler bråk om TV 2-salg

TV 2 kan bli svensk
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.