Storfilmen «Max Manus» ble spredd ulovlig på internett.

Nettpiraten i 20-årene satt på familiens gutterom mens familien ikke ante noe. Han har innrømmet fildelingen og det ulovlige nettverket er nå stengt, skriver Dagens Næringsliv

I juni, etter en over ett år lang rettskamp, påla Høyesterett internettleverandøren Altibox å utlevere identiteten til en internettabonnent hvis nettadresse var brukt til å drifte fildelingsnettverket Lysehubben.

Det var her storfilmen «Max Manus», blant annet, ble gjort ulovlig tilgjengelig. Kjennelsen var en stor seier for rettighetshaverne til film og musikk i kampen mot ulovlig fildeling på internett.

Familiemedlem
Den mistenkte piraten har understreket at den i familien som sto som internettabonnent ikke hadde noe med fildelingen å gjøre.

- Vi har kommet i direkte kontakt med vedkommende, og han har innrømmet de faktiske forhold, sier Rune Ljostad, advokat ved Simonsen til DN.

Det Rogalandbaserte fildelingsnettverket Lysehubben har eksistert siden 2002, og har flere tusen medlemmer.

Det er kun tilgjengelig for internettkunder hos Altibox, hvert enkelt medlem må bidra med en stor mengde data for deling med de andre i nettverket. Nå har identifiseringen av piraten bidratt til at hele nettverket er stengt, opplyser Ljostad.

Mange bør være bekymret
Simonsen og rettighetshaverne vil fortsette dialogen med mannen i 20-årene.

De kan gå til politianmeldelse eller til sivilt søksmål med krav om erstatning for den ulovlige fildelingen, men dette er ennå ikke avgjort.

Advokat Ljostad sier til DN at også andre medlemmer i Lysehubben eller andre fildelingsnettverk bør være bekymret, og at denne saken bør være en vekker for dem som måtte tro de kan involvere seg i dette uten konsekvenser.

Les også: Må identifisere fildelere


<b>Max profitt</b>

Max Manus-piraten avsløres av smuss
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.