Denne gang var det Vishy Anand som satt beklemt på pressekonferansen etter partiet og beklaget sitt puslete spill.



Nok en gang endte det remis superraskt. Etter 25 trekk og én times spill ble det poengdeling med at samme stilling oppstod tre ganger. Ingen hadde bedre alternativer enn å gå med på dette. Det er ikke ofte remis oppstår på denne måten, særlig ikke etter så få trekk, men nå har det altså skjedd i to partier på rad.

For de mange som hadde benket seg foran tv-en og sine pc-skjermer var dette kanskje skuffende, men jeg synes dette var en stor opptur. Nå var det faktisk Magnus som tok Anand på sengen i åpningsspillet.

Magnus valgte en variant Anand åpenbart ikke hadde ventet, og det er utmerket matchstrategi. Anand hadde skarpere alternativer, men hvem tør å gå for det når Magnus spiller i rasende fart og tilsynelatende har studert stillingen masse. Anand er rutinert og gjorde det Magnus gjorde i går, nemlig å dra i nødbremsen, oppgi alle ambisjoner og i stedet gå for en rask remis.

Hvorvidt Magnus faktisk har studert åpningen ut og inn, skal imidlertid være usagt. Jeg har sett Magnus lire av seg sylskarpe varianter før uten egentlig å kunne det så godt. Kunsten da er å gjøre trekkene med stor selvtillit.

Akkurat dette spillet er Magnus ekspert på. Mens Anand kanskje er vitenskapsmannen av disse, er Magnus definitivt psykologen. Og denne gang oste det faktisk selvtillit av Magnus. Startnervene er over. Magnus har fått matchen inn i et spor vi skal være veldig fornøyd med.

Det er ikke gjort så mange trekk ennå, men her handler det mye om å bryte ned mannen. Den kampen startet for lenge siden. Magnus har hatt godt tak på Anand i de seneste oppgjørene og gikk inn i matchen med et psykologisk overtak.

Men så var det dette med rutine og den spesielle settingen en VM-match er. På den fronten hadde Anand en soleklar fordel. Nå håper jeg denne fordelen er utliknet. Magnus er varm i trøya. Nå handler det om hvem som er den beste sjakkspilleren, og der er det ingen tvil. Det er Magnus.









Les også:
Ny remis for Magnus Carlsen
- Alt han gjør, kan jeg gjøre litt bedre
- Fullstendig usystematisk
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.